Scones med brynt smör, gurkyoghurt, citroncurd och ägg med ansjovisspread

Frukost, mellis eller kvällsmacka? Scones passar lika bra dygnet runt. Bakning som nästan sköter sig själv! Recept från Mathias Dahlgren i samarbete med Hemköp.

30 min

Scones med brynt smör, gurkyoghurt, citroncurd och ägg med ansjovisspread

Ingredienser

  • 6 dl
    vetemjöl
  • 2 dl
    grahamsmjöl
  • 4 tsk
    bakpulver
  • 1 tsk
    salt
  • 100 g
    smör
  • 3 dl
    naturell yoghurt

GURKYOGHURT MED JALAPEÑO

  • 1 st
    slanggurka (eller vanlig gurka)
  • 1 tsk
    salt
  • 500 g
    grekisk yoghurt
  • 1 knippe
    litet gräslök
  • 1 st
    färsk jalapeño chili
  • 2 droppar
    tabasco (helst 4 msk grön tabasco)
  • 1 st
    ekologisk lime
  • 1 nypa
    nymald svartpeppar
  • 2.5 msk
    olivolja

CITRONCURD

  • 6 st
    ägg (gulorna från)
  • 4 dl
    strösocker
  • 4 st
    citroner (1 dl pressad juice från)
  • 100 g
    smör
  • 150 g
    brynt smör
  • 1 nypa
    salt

ÄGG & ANJOVISSPREAD

  • 3 st
    ägg
  • 6 st
    svenska anjovisfiléer
  • 2 msk
    fint skuren gräslök
  • 6 msk
    äkta majonnäs
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    nymald svartpeppar
  • 2 droppar
    tabasco

TILL SERVERING

  • 1 st
    citron
  • 2 msk
    gräslök

BRYNT SMÖR

  • 500 g
    smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen med hjälp av händerna. Blanda ner yoghurten och rör hastigt ihop till en deg utan att överarbeta degen.

3. Dela degen i 4 bitar och tryck ut till runda kakor ca 15 cm i diameter, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär två snitt i kakorna till ett kors och nagga med en gaffel.  Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills sconesen fått fin färg. Servera dem varma och nygräddade.

Brynt smör

1. Lägg smöret i en kall kastrull och värm det på medelvärme utan att vispa, tills det börjar dofta nötaktigt och har en gyllenbrun färg.

2. Tanken är att proteinet i smöret sätter sig i botten och färgar och smaksätter det rena fettet i smöret. Avbryt processen genom att hälla över det brynta smöret i en kall kastrull. Det smör som inte används till citron curden förvaras kallt i kyl. Gott till både kött, fisk och nylagade grönsaker. Håller 1-2 veckor.

Gurkyoghurt med jalapeño

1. Dag 1: Skala och riv gurkan grovt på rivjärn. Blanda med saltet och häng i i kaffefilter eller bommullsduk i kylen över natten. Häng yoghurten på samma sätt och lika länge.

2. Dag 2: Skär gräslöken fint och skär jalapeno chilin i fina tunna ringar. Blanda väl avrunnen gurka och yoghurt i en bunke. Smaka av med nymald svartpeppar, grön tabasco och eventuellt lite salt. Lägg upp gurkyoghurten och toppa med jalapeno ringar, gräslök och raspa över skal av lime. Ringla sist över olivoljan och servera.

Citroncurd

1. Häll äggulor, socker och citronjuice i en kastrull. Värm på medelvärme (det får inte koka) under kraftig vispning tills det tjocknar till en kräm.

2. Tillsätt både det vanliga och det brynta smöret och saltet, vispa till en blank och salt kräm. Låt kallna helt i kylen. Mixa sedan den kalla citroncurden i matberedare och smaka av med lite extra citronjuice. Fyll sedan curden på rena glasburkar med lock och förvara i kylen. Håller ca en vecka.

Ägg & anjovisspread

1. Finhacka äggen och anjovisfiléerna, lägg dem i en bunke med den fint skurna gräslöken och majonnäsen. Blanda till en röra, smaka av med salt, svartpeppar och några droppar tabasco. Lägg upp i en djup tallrik. Strö över gräslök och raspa över citronskal på toppen av äggsalladen.

4 portioner