Hemköp

Gravad lax med citron och senap

Grava laxen själv! Enkelt, roligt och gott! Riven citron, senap och citronmeliss gör den till julbordets nya stjärna.

30 min

Gravad lax med citron och senap

Ingredienser

  • 1 kg
    färsk laxsida med skinn
  • 1 dl
    salt
  • 1 dl
    råsocker (eller rörsocker)
  • 1 msk
    senapspulver
  • 1 msk
    gula senapsfrön, grovmortlade
  • 1 st
    citron, finrivet skal
  • 1 kruka
    citronmeliss
  • 1 msk
    bruna senapsfrön, grovmortlade

Gör så här

1. Putsa laxsidan och ta bort eventuella ben.

2. Rör ihop salt, socker, senapspulver och senapsfrön.

3. Fördela hälften av saltblandningen i botten på en form med höga kanter.

4. Lägg i laxsidan med skinnsidan ner, strö över resten av saltblandningen, riv över citronskal.

5. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 1-2 tim, ställ kallt till dagen efter.

6. Vänd på laxsidan, täck med folie igen och ställ kallt ett dygn till.

7. Ta ut, torka av laxsidan och skiva tunt vid servering. Toppa med citronmeliss.

4 portioner

Hemköp chat icon