Skånsk äggakaka

Den skånska äggakakan påminner mycket om en traditionell ugnspannkaka. Men lagas på ett annat sätt och med andra goda ingredienser. I vårt recept lagar vi rätten med sidfläsk, äpplen, lök och rejält med rårörda lingon!

30 min

11 ingredienser


Köpklart recept för totalt

180,28 kr

Skånsk äggakaka
  • 300 g

    rimmat sidfläsk utan svål

  • 2 st

    skivade röda äpplen

  • 2 st

    klyftade gula lökar

  • 10 st

    ägg

  • 3.5 dl

    vetemjöl

  • 2 msk

    strösocker

  • 0.5 msk

    salt

  • 10 dl

    mjölk

  • 2 msk

    smör

  • 2 dl

    lingon

  • 0.5 dl

    strösocker

Ingredienser

  • 300 g

    rimmat sidfläsk utan svål

  • 2 st

    skivade röda äpplen

  • 2 st

    klyftade gula lökar

  • 10 st

    ägg

  • 3.5 dl

    vetemjöl

  • 2 msk

    strösocker

  • 0.5 msk

    salt

  • 10 dl

    mjölk

  • 2 msk

    smör

  • 2 dl

    lingon

  • 0.5 dl

    strösocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader. Stek sen fläsk, äpple och lök i en stekpanna och håll varmt.

2. Vispa samman ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills smeten är slät.

3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten från botten in i mitten på pannan tills hela kakan har stelnat. Använd en träspatel och dra långsamt.

4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.

5. Lägg fläsket ovanpå och ställ in pannan 3-4 minuter i ugnen.

6. Rör ihop lingon med socker.

7. Servera äggakakan toppad med fläsk, lök, äpple och rårörda lingon.

Tips! Skippa fläsket om du vill ha en vegetarisk variant.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

180,28 kr

Köpklart recept för

180,28 kr