Den skånska äggakakan påminner mycket om en traditionell ugnspannkaka. Men lagas på ett annat sätt och med andra goda ingredienser. I vårt recept lagar vi rätten med sidfläsk, äpplen, lök och rejält med rårörda lingon!
30 min
1. Sätt ugnen på 250 grader. Stek sen fläsk, äpple och lök i en stekpanna och håll varmt.
2. Vispa samman ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills smeten är slät.
3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten från botten in i mitten på pannan tills hela kakan har stelnat. Använd en träspatel och dra långsamt.
4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.
5. Lägg fläsket ovanpå och ställ in pannan 3-4 minuter i ugnen.
6. Rör ihop lingon med socker.
7. Servera äggakakan toppad med fläsk, lök, äpple och rårörda lingon.
Tips! Skippa fläsket om du vill ha en vegetarisk variant.
4 portioner