Den skånska äggakakan påminner mycket om en traditionell ugnspannkaka. Men lagas på ett annat sätt och med andra goda ingredienser. I vårt recept lagar vi rätten med sidfläsk, äpplen, lök och rejält med rårörda lingon!
30 min
11 ingredienser
Köpklart recept för totalt
180,28 kr
300 g
rimmat sidfläsk utan svål
2 st
skivade röda äpplen
2 st
klyftade gula lökar
10 st
ägg
3.5 dl
vetemjöl
2 msk
strösocker
0.5 msk
salt
10 dl
mjölk
2 msk
smör
2 dl
lingon
0.5 dl
strösocker
300 g
rimmat sidfläsk utan svål
2 st
skivade röda äpplen
2 st
klyftade gula lökar
10 st
ägg
3.5 dl
vetemjöl
2 msk
strösocker
0.5 msk
salt
10 dl
mjölk
2 msk
smör
2 dl
lingon
0.5 dl
strösocker
1. Sätt ugnen på 250 grader. Stek sen fläsk, äpple och lök i en stekpanna och håll varmt.
2. Vispa samman ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills smeten är slät.
3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten från botten in i mitten på pannan tills hela kakan har stelnat. Använd en träspatel och dra långsamt.
4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.
5. Lägg fläsket ovanpå och ställ in pannan 3-4 minuter i ugnen.
6. Rör ihop lingon med socker.
7. Servera äggakakan toppad med fläsk, lök, äpple och rårörda lingon.
Tips! Skippa fläsket om du vill ha en vegetarisk variant.
Köpklart recept för totalt
180,28 kr
Köpklart recept för
180,28 kr