Hemköp

Skånsk äggakaka

Den skånska äggakakan påminner mycket om en traditionell ugnspannkaka. Men lagas på ett annat sätt och med andra goda ingredienser. I vårt recept lagar vi rätten med sidfläsk, äpplen, lök och rejält med rårörda lingon!

30 min

Skånsk äggakaka

Ingredienser

  • 300 g
    rimmat sidfläsk utan svål
  • 2 st
    skivade röda äpplen
  • 2 st
    klyftade gula lökar
  • 10 st
    ägg
  • 3.5 dl
    vetemjöl
  • 2 msk
    strösocker
  • 0.5 msk
    salt
  • 10 dl
    mjölk
  • 2 msk
    smör
  • 2 dl
    lingon
  • 0.5 dl
    strösocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader. Stek sen fläsk, äpple och lök i en stekpanna och håll varmt.

2. Vispa samman ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills smeten är slät.

3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten från botten in i mitten på pannan tills hela kakan har stelnat. Använd en träspatel och dra långsamt.

4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.

5. Lägg fläsket ovanpå och ställ in pannan 3-4 minuter i ugnen.

6. Rör ihop lingon med socker.

7. Servera äggakakan toppad med fläsk, lök, äpple och rårörda lingon.

Tips! Skippa fläsket om du vill ha en vegetarisk variant.

4 portioner