Hemköp

Smördegsinbakad oxfilé med provencalska grönsaker

Recept från i säsong: december 2016

60 min

Smördegsinbakad oxfilé med provencalska grönsaker

Portioner: 6

Ingredienser

RÖDVINSSÅS:
3 dl rödvin
3 st schalottenlökar, finhackade
1 morot, tärnad
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 st lagerblad
1,5 st mörk oxbuljongtärning
1 msk maizena

PROVENCALSKA GRÖNSAKER:
1 st röd paprika, klyftad
1 st gul paprika, klyftad
1 st rödlök, klyftad
1 förp cocktailtomater
1 förp haricot verts
12 st vitlöksklyftor
1 kruka timjan
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

SMÖRDEGSINBAKAD OXFILÉ:
4 ark smördeg 10x10 cm
1 st schalottenlök finhackad
1⁄2 l grovtärnade champinjoner
1 msk smör
4 port oxfilétournedou
1 msk smör
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör så här

1. Fräs lök och morötter i en kastrull på svag värme i 5 min så att det tar färg.

2. Tillsätt vin, vatten och övriga ingredienser och låt koka ner till hälften utan lock. Smaka av med salt och peppar.

3. Sila såsen och tryck ut vätskan. Häll tillbaka den i kastrullen och red av med Maizena.

4. Sätt ugnen på 200°.

5. Lägg lök, vitlök, paprika i en ugnsfast form, ringla över olivolja, lägg på timjan, salta och peppra. Baka i ugn 10 min, tillsätt sedan bönorna och baka ytterligare 5 min. Ta ut och vänd ner tomaterna.

6. Stek samman lök och svamp i smör tills all vätska kokat bort. Smaka av med salt och peppar.

7. Krydda oxfilén med salt och peppar, bryn runt om i smör. Baka i ugn 10 min eller till innertemperatur av 45°. Ta ut och låt svalna.

8. Höj ugnen till 200°.

9. Lägg 1 msk svamphack på varje smördegsark, lägg en skiva oxfilé́ på, pensla kanterna med äggula och vik ihop. Pensla med äggula runt om.

10. Baka oxfilén i ca 15 min eller till en innertemperatur av 56° Ta ut och låt vila. 11. Dela oxfilépaketen och servera med rostade grönsakerna och rödvinssås.

Hemköp chat icon