Smörrebröd med makrill, vispat brynt smör och dillslungad färskpotatis

Brynt smör och färskpotatis är en väldigt svårslagen smakkombination. Och den blir inte ett dugg sämre av ett par varmrökta makrillfiléer och några picklade rödbetor. Recept från Hemlagat nr. 2 2024.

75 min

Smörrebröd med makrill, vispat brynt smör och dillslungad färskpotatis

Ingredienser

  • 4 skivor
    rågbröd
  • 8 st
    färskpotatis
  • 2 msk
    olivolja
  • 2 msk
    finhackad dill
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 2 st
    varmrökta makrillfiléer
  • 0.5 st
    rödlök

Picklade rödbetor

  • 0.5 dl
    ättikssprit
  • 1 dl
    strösocker
  • 1.5 dl
    vatten
  • 1 knippe
    färska rödbetor

Vispat brynt smör

  • 200 g
    smör
  • 1 tsk
    rapsolja
  • 1 krm
    citronsaft

Gör så här

1. Smält smöret på medelhög värme och låt puttra tills det blir gyllene och tystnar.

2. Häll över i ett annat kärl och låt kallna i kylskåpet tills det blivit fast i konsistensen.

3. Koka färskpotatisen och låt den svalna.

4. Koka upp ättikssprit, strösocker och vatten.

5. Skala rödbetorna och skiva dem tunt med en mandolin eller vass kniv.

6. Lägg ner skivorna i lagen, ställ kallt och låt dra medan du förbereder resten.

7. Skiva den avsvalnade färskpotatisen och lägg i en bunke. Tillsätt olivolja och hackad dill, smaka av med salt och svartpeppar.

8. Ta fram smöret och vispa det fluffigt med en elvisp.

9. Tillsätt lite rapsolja mot slutet om du vill få en lättare konsistens.

10. Smaka av med citron + eventuellt lite salt.

11. Dela makrillfiléerna på mitten och ta bort skinnet.

12. Bred ett lager vispat brynt smör på brödskivorna. Lägg på en halv makrillfilé på varje.

13. Toppa med dillpotatisen, de picklade rödbetorna och den skivade rödlöken. Avsluta med lite finhackad dill.

4 portioner