Hemköp

Smörrebröd med räkor, ägg, dillmajo och regnbågsrom

Undrar om det finns någon som inte gillar räkmackor? Särskilt om majonnäsen är en hemgjord dillmajo, och mackan toppas med regnbågsrom. Förmodligen inte. Recept från Hemlagat nr. 2 2024.

30 min

Smörrebröd med räkor, ägg, dillmajo och regnbågsrom

Ingredienser

  • 2 st
    ägg
  • 0.5 st
    rödlök
  • 4 skivor
    surdegsbröd (eller rågbröd)
  • 4 blad
    salladsblad
  • 1 kg
    räkor med skal, färska eller tinade frysta.
  • 80 g
    regnbågsrom

Dillmajo

  • 1.5 dl
    rapsolja
  • 1 kruka
    hackad dill (spara några dillvippor till topping)
  • 1 st
    äggula
  • 1 st
    citron
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk
    salt
  • 2 krm
    svartpeppar

Topping

  • 6 st
    rädisa

Gör så här

1. Koka äggen cirka 5–6 minuter och låt svalna i kallt vatten.

2. Skiva äggen.

3. Skala rödlöken och skiva den tunt. Lägg åt sidan.

Dillmajo: (Tips: För en snabbvariant, blanda dilloljan försiktigt med en god, färdig majonnäs).

4. Mixa rapsolja och dill till en grön olja.

5. Lägg äggulan i en rostfri bunke, droppa över 2-3 droppar citronsaft och vispa sedan med elvisp medan du tillsätter den gröna oljan droppvis tills det binder, därefter i en fin stråle tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med pressad vitlök, rivet citronskal, salt och svartpeppar.

6. Skala räkorna.

7. Lägg ut bröden och bred på ett tjockt lager med dillmajonnäs.

8. Lägg på ett salladsblad på varje brödskiva, följt av skivat ägg.

9. Toppa med rikligt med räkor, lite rödlök och små klickar av regnbågsrom. Garnera med tunt skivade rädisor, rivet citronskal och dill.

4 portioner

Hemköp chat icon