Socca är en fransk, frasig kikärtspannkaka som äts som streetfood på Nice gator, stekt i heta gjutjärnspannor. Här toppar vi den med sotig broccoli, saftig salsiccia och frisk citron.
60 min
16 ingredienser
Köpklart recept för totalt
120,42 kr
Soccasmet
1.5 dl
kikärtsmjöl
1.75 dl
vatten
0.5 tsk
havssalt
1 nypa
peppar
2 st
små schalottenlökar
2 st
vitlöksklyftor, finhackade
1 dl
olivolja, till stekning
Topping
300 g
salsicciafärs (alt. vegofärs)
250 g
broccoli
2 st
citroner, tunt skivade
2 fp
mozzarella
1 st
rödlök
1 knippe
timjan
1 msk
citronolivolja, att ringa över i slutet
1 tsk
chiliflakes
1 nypa
flingsalt
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Soccasmet
1.5 dl
kikärtsmjöl
1.75 dl
vatten
0.5 tsk
havssalt
1 nypa
peppar
2 st
små schalottenlökar
2 st
vitlöksklyftor, finhackade
1 dl
olivolja, till stekning
Topping
300 g
salsicciafärs (alt. vegofärs)
250 g
broccoli
2 st
citroner, tunt skivade
2 fp
mozzarella
1 st
rödlök
1 knippe
timjan
1 msk
citronolivolja, att ringa över i slutet
1 tsk
chiliflakes
1 nypa
flingsalt
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Fransk socca:
1. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är redo, ställ in en gjutjärnspanna (ca 25 cm i diameter) och värm i 10 min.
2. Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, salt och peppar till en tunn smet.
3. Värm 1,5 matsked olivolja i en liten stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlök och schalottenlök och fräs i en minut, tills löken är genomskinlig.
4. Häll pannans innehåll i smeten och vispa igen.
5. För varje socca: Med ugnsvantar, ta ut gjutjärnspannan från ugnen. Häll 1 matsked olivolja i pannan, snurra pannan så att botten täcks. Häll sedan smeten i pannan och snurra tills smeten når kanterna. Ställ tillbaka pannan i ugnen och grädda i 10–12 min, tills soccan är gyllene.
Topping:
1. Dra skinnet av salsiccian. Lägg den i en stekpanna och finfördela till färs med gaffel. Fräs i 4–5 minuter.
2. Skär mindre buketter av broccolin och skiva stammen.
3. Stek i rikligt med olivolja på medelhög till hög värme i 3–4 minuter tills broccolin får rejält med färg, den ska vara lite sotig. Vänd och tillaga i några minuter till.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Skär citronerna i papperstunna skivor, med mandolin eller vass kniv. Skiva rödlöken tunt.
6. Toppa varje socca med först citronskivor, sedan valfri mängd mozzarella riven i bitar, rödlöksskivor, broccoli och salsiccia.
7. Grädda i ugnen ca 6–8 min.
8. Strö lite timjanblad över varje socca och ringla över citronolivolja. Krydda med flingsalt och chiliflakes.
Köpklart recept för totalt
120,42 kr
Köpklart recept för
120,42 kr