Socca med broccoli och salsiccia

Socca är en fransk, frasig kikärtspannkaka som äts som streetfood på Nice gator, stekt i heta gjutjärnspannor. Här toppar vi den med sotig broccoli, saftig salsiccia och frisk citron.

60 min

Socca med broccoli och salsiccia

Ingredienser

Soccasmet

  • 1.5 dl
    kikärtsmjöl
  • 1.75 dl
    vatten
  • 0.5 tsk
    havssalt
  • 1 nypa
    peppar
  • 2 st
    små schalottenlökar
  • 2 st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl
    olivolja, till stekning

Topping

  • 300 g
    salsicciafärs (alt. vegofärs)
  • 250 g
    broccoli
  • 2 st
    citroner, tunt skivade
  • 2 fp
    mozzarella
  • 1 st
    rödlök
  • 1 knippe
    timjan
  • 1 msk
    citronolivolja, att ringa över i slutet
  • 1 tsk
    chiliflakes
  • 1 nypa
    flingsalt

Gör så här

Fransk socca:
1. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är redo, ställ in en gjutjärnspanna (ca 25 cm i diameter) och värm i 10 min.
2. Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, salt och peppar till en tunn smet.
3. Värm 1,5 matsked olivolja i en liten stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlök och schalottenlök och fräs i en minut, tills löken är genomskinlig.
4. Häll pannans innehåll i smeten och vispa igen.
5. För varje socca: Med ugnsvantar, ta ut gjutjärnspannan från ugnen. Häll 1 matsked olivolja i pannan, snurra pannan så att botten täcks. Häll sedan smeten i pannan och snurra tills smeten når kanterna. Ställ tillbaka pannan i ugnen och grädda i 10–12 min, tills soccan är gyllene.

Topping:
1. Dra skinnet av salsiccian. Lägg den i en stekpanna och finfördela till färs med gaffel. Fräs i 4–5 minuter.
2. Skär mindre buketter av broccolin och skiva stammen.

3. Stek i rikligt med olivolja på medelhög till hög värme i 3–4 minuter tills broccolin får rejält med färg, den ska vara lite sotig. Vänd och tillaga i några minuter till.

4. Smaka av med salt och peppar.
5. Skär citronerna i papperstunna skivor, med mandolin eller vass kniv. Skiva rödlöken tunt.
6. Toppa varje socca med först citronskivor, sedan valfri mängd mozzarella riven i bitar, rödlöksskivor, broccoli och salsiccia.

7. Grädda i ugnen ca 6–8 min.
8. Strö lite timjanblad över varje socca och ringla över citronolivolja. Krydda med flingsalt och chiliflakes.
 

6 portioner