Socca är en fransk, frasig kikärtspannkaka som äts som streetfood på Nice gator, stekt i heta gjutjärnspannor. Här toppar vi den med sotig broccoli, saftig salsiccia och frisk citron.
60 min
Soccasmet
Topping
Fransk socca:
1. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är redo, ställ in en gjutjärnspanna (ca 25 cm i diameter) och värm i 10 min.
2. Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, salt och peppar till en tunn smet.
3. Värm 1,5 matsked olivolja i en liten stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlök och schalottenlök och fräs i en minut, tills löken är genomskinlig.
4. Häll pannans innehåll i smeten och vispa igen.
5. För varje socca: Med ugnsvantar, ta ut gjutjärnspannan från ugnen. Häll 1 matsked olivolja i pannan, snurra pannan så att botten täcks. Häll sedan smeten i pannan och snurra tills smeten når kanterna. Ställ tillbaka pannan i ugnen och grädda i 10–12 min, tills soccan är gyllene.
Topping:
1. Dra skinnet av salsiccian. Lägg den i en stekpanna och finfördela till färs med gaffel. Fräs i 4–5 minuter.
2. Skär mindre buketter av broccolin och skiva stammen.
3. Stek i rikligt med olivolja på medelhög till hög värme i 3–4 minuter tills broccolin får rejält med färg, den ska vara lite sotig. Vänd och tillaga i några minuter till.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Skär citronerna i papperstunna skivor, med mandolin eller vass kniv. Skiva rödlöken tunt.
6. Toppa varje socca med först citronskivor, sedan valfri mängd mozzarella riven i bitar, rödlöksskivor, broccoli och salsiccia.
7. Grädda i ugnen ca 6–8 min.
8. Strö lite timjanblad över varje socca och ringla över citronolivolja. Krydda med flingsalt och chiliflakes.
6 portioner