Här har vi en midsommartårta som prickar av nästan allt på önskelistan! Den är vacker, god, full av sommarsmaker och – inte minst – lagom komplicerad för att imponera.
60 min
MÖRDEG
ITALIENSK MARÄNG
BÄRCURD
Börja med pajdegen
1. Skär smöret i tärningstora bitar (viktigt att smöret är iskallt).
2. Nyp ihop smöret med florsocker och mjöl till en jämn deg. Om den inte går ihop, addera vattnet.
3. Plasta in och låt stå i kylen i 30 minuter.
4. Kavla degen till ca 3 mm tjock mellan två bakplåtspapper.
5. Klä en 24 cm springform (med löstagbar kant) med bakplåtspapper. Lägg över mördegen och nagga botten med en gaffel. Frys i 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 175°C varmluft.
7. Klä hela pajformen i aluminiumfolie och grädda i ca 10 min så att pajskalet sätter sig. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 10 minuter, tills den fått fin färg. Ta ut och låt svalna helt.
8. När pajen svalnat, häll över bärcurden, plasta in och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar, men helst över natten.
Bärcurd
1. Koka bären i 5 min, mosa ihop.
2. Vispa ihop ägg och socker. Häll ner i kastrullen med bär och sjud försiktigt under ständig vispning tills smeten tjocknat något. OBS! Får ej börja koka!
3. Tillsätt smör i bitar, vaniljpulver och sist gelatinbladen. Vispa tills allt smält, sila och låt svalna.
Italiensk maräng
1. Vispa äggvita och salt till ett fast skum.
2. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till 121°C i en liten kastrull.
3. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle under vispning på medelhastighet.
4. Fortsätt vispa marängen till den svalnat. Lägg upp i spritspåse.
5. Spritsa marängen som ett berg över bärcurden och lämna ca 2 cm längs kanten där du dekorerar med färska bär. Bränn av marängen med en gasolbrännare.
8 portioner