Somrig laxtallrik

Har du kokt potatis och ägg över? Perfekt, då är du ju redan halvvägs till en underbart god och somrig laxtallrik!

Här kombineras färskpotatis, varmrökt lax, äggmajonnäs och färska örter till en riktig drömrätt som både är enkel att laga och vacker att servera.

Du lägger upp allt på ett stort fat med klickar av rom, finhackad rödlök och ett stänk av riven pepparrot för extra sting.

Somrig laxtallrik är dessutom en smart rätt att förbereda. Både potatisen och majonnäsen kan fixas i förväg, vilket gör att du snabbt sätter ihop allt när det är dags att äta!

25 min

15 ingredienser


Köpklart recept för totalt

428,77 kr

Somrig laxtallrik
  • 400 g

    kokt färskpotatis

  • 0.5 st

    rödlök

  • 0.5 kruka

    gräslök

  • 0.5 kruka

    dill

  • 1 st

    citron

  • 400 g

    varmrökt lax

  • 80 g

    MSC-märkt rom, t ex regnbågsrom

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

  • 15 g

    färsk pepparrot

Kokt äggmajonnäs

  • 3 st

    kokta ägg

  • 0.66 dl

    rapsolja

  • 0.5 msk

    äppelcidervinäger (eller rödvinsvinäger)

  • 2 msk

    vatten

  • 0.5 msk

    dijonsenap

Allergiinformation

mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och ägg

Ingredienser

  • 400 g

    kokt färskpotatis

  • 0.5 st

    rödlök

  • 0.5 kruka

    gräslök

  • 0.5 kruka

    dill

  • 1 st

    citron

  • 400 g

    varmrökt lax

  • 80 g

    MSC-märkt rom, t ex regnbågsrom

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

  • 15 g

    färsk pepparrot

Kokt äggmajonnäs

  • 3 st

    kokta ägg

  • 0.66 dl

    rapsolja

  • 0.5 msk

    äppelcidervinäger (eller rödvinsvinäger)

  • 2 msk

    vatten

  • 0.5 msk

    dijonsenap

Allergiinformation

mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och ägg

Gör så här

1. Gör först majonnäsen. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur. Skala äggen och lägg i en hög mixerkanna tillsammans med resterande ingredienser. Mixa krämigt och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen i minst 15 minuter.

2. Halvera de kokta färskpotatisarna. Finhacka rödlök och strimla gräslök. Plocka dillen och klyfta citronen.

3. Bred ut äggmajonnäsen på ett stort fat. Lägg ut potatis, bitar av den varmrökta fisken och fördela rödlök, gräslök, dill och klickar av rom. Toppa med en nypa flingsalt och nymalen svartpeppar. Riv till sist över pepparrot.

4. Servera med citronklyftor och gärna ett gott knäckebröd.

Somrig laxtallrik är en vacker och smakrik rätt som passar lika bra till lunch som middag. Den är enkel att göra och imponerar alltid – dessutom går den fint att förbereda i förväg.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

428,77 kr

Köpklart recept för

428,77 kr