Hemköp

Somrig sockerkakstårta med limeglasyr

Den här mjuka, saftiga kakan smakar ljuvligt av citron och lime. Baka den i en djup form som ger en vackert hög kaka, och ringla eller spritsa glasyr över den. Dekorera med ätbara blommor eller annat grönt. Om du vill, servera gräddig vaniljkvarg och färska jordgubbar till.

120 min

Somrig sockerkakstårta med limeglasyr

Ingredienser

  • 4 st
    ägg
  • 3 dl
    strösocker
  • 2 st
    citron
  • 2 st
    lime
  • 0.75 dl
    grekisk yoghurt
  • 0.75 dl
    olivolja
  • 5 dl
    vetemjöl
  • 2 tsk
    bakpulver

GLASYR

  • 2 dl
    florsocker
  • 1.5 msk
    citronjuice
  • citron/limeskal som garnering

DEKORATION

  • 1 kruka
    citronmeliss
  • ätbara blommor eller annat grönt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en hög kakform alt en låg form ca 26 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, att man arbetar in så mycket luft som möjligt är vad som gör sockerkakan hög och luftig.

3. Finriv med lätt hand två citroner och två lime, väl tvättade. (Obs, undvik det vita under det yttersta skalet, det kan ge en besk smak.)

4. Tillsätt citruszest, yoghurt och olivolja till äggsmeten.

5. Blanda och sikta sedan mjöl och bakpulver minst en gång innan du rör ner blandningen i smeten. Obs, vänd ner mjöl- och bakpulverblandningen försiktigt i smeten, använd en slickepott eller sked. Vispa inte, då blir kakan lätt för kompakt.

6. Grädda kakan långt ned i ugnen 40-45 minuter. Känn efter med en sticka efter ca 40 minuter, stickan ska inte vara kladdig men inte heller heller helt torr.

7. Glasyr: Rör ihop florsocker med lite citronjuice. Häll det i en plastpåse, klipp ett litet hål i hörnet och spritsa ut på kakan – obs, först när kakan har svalnat.

8. Servera den glaserad och dekorerad. Om du vill, blanda lika delar vaniljkvarg och vispad grädde och servera det tillsammans med färska jordgubbar.

Övrigt: Tips för en saftig kaka. Täck kakan med folie de sista 10-15 minuterna, detta för att undvika att kakan blir alltför välgräddad på toppen innan resten är färdiggräddad. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt formen ligga över kakan så hålls den saftig.

8 portioner

Hemköp chat icon