Recept från Garant. Det är inte mycket som slår en klassisk bolognese, det skulle i så fall vara en bolognese gjord på vår nya färs Nöt & Grönt - med 50% nötkött, 25% morot och 25% blomkål. Lika gott som vanligt men med extra mycket grönsaker!
60 min
1. Stek färsen i neutral olja på hög värme i ett par minuter så att färsen får lite stekyta och vätska ångas bort. Rör om då och då.
2. Efter 5-10 minuter tillsätter du lök, selleri, och vitlök samtidigt som du sänker värmen till medelvärme. Rör om ordentligt.
3. När grönsakerna mjuknat och blivit glansiga skapar du lite tom yta i pannan där du tillsätter tomatpuré som får rostas något. Rör sedan ihop alltsammans.
4. Tillsätt sedan körsbärstomater, vatten som du sköljer tomat-tetran med, rött matlagningsvin och tamarisoja.
5. Låt koka upp medan du förbereder en så kallad bouquet garni av förslagsvis oregano, rosmarin och salvia som knyts ihop med en lång oreganostjälk.
6. Tillsätt din boquet garni samt en parmesankant till bolognesen, rör om försiktigt och låt puttra under lock. Ju längre du låter bolognesen puttra, desto godare blir det - vi rekommenderar minst 45 minuter. Smaka av med salt och peppar.
7. När du har ca 20 minuter kvar till servering kokar du upp rikligt med saltat pastavatten och koka sedan pastan i 6-7 minuter. Lyft ur buketten och parmesankanten ur bolognesen och servera med pastan och finriven parmesan.
4 portioner