40 min
Portioner: 0
SOPPA:
2 schalottenlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 knippen (ca 400 g)
grön sparris, finstrimlad
1 dl parmesanost, riven
1 msk citronsaft
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
VALLMOPINNAR:
1 pkt färdigkavlad smördeg
1 ägg, lättvispat
2 msk vallmofrön, svarta och/eller vita
SOPPA: 1. Fräs löken mjuk i smör och tillsätt vin, grädde, vatten och buljongtärningar.
2. Låt koka under omrörning ca 10 minuter.
3. Strimla under tiden sparrisen och lägg i soppan. Låt koka ytterligare ca 10 minuter.
4. Mixa soppan slät och rör i parmesanosten.
5. Smaka av med citron, salt och peppar.
VALLMOPINNAR: 1. Sätt ugnen på 225°. 2. Pensla ena sidan med ägg, strö på vallmofrön. Skär i 1,5 cm breda remsor och vrid till spiralform och lägg på bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter eller tills pinnarna är gyllene och krispiga.