Hemköp

Ta-vad-du-har-bowl

Grönsaksrester i kylskåpet? Bra, perfekt tillfälle att göra en god, smakrik och vacker bowl. Överblivna rotfrukter kokas och mixas till en himmelsk hummus, trött bröd blir smakrik topping tillsammans med frön och kryddor, ledsna morötter blir som nya picklade. Se vad du har hemma och blanda och ge.

35 min

Ta-vad-du-har-bowl

Ingredienser

  • 1 msk
    olivolja (eller rapsolja)
  • 0.5 st
    citron (ca 1 msk saft från)
  • 1 knippe
    blandade färska örter (ca 1,5 dl)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 100 g
    grönkål (eller svartkål alt. salladskål)

SNABBPICKLADE GRÖNSAKER

  • 200 g
    av tex. morötter
  • 1 dl
    vatten
  • 1 dl
    vitvins- eller äppelcidervinäger
  • 0.5 dl
    socker

KRYDDIGT BRÖD- OCH NÖTKRISP

  • 1 dl
    gammalt bröd, rivet i små bitar
  • 1 dl
    blandade frön, tex. solrosfrön
  • 0.5 tsk
    hela fänkålsfrön
  • 0.5 tsk
    hela korianderfrön (ej tillgängligt online)

SMAKSATT HUMMUS

  • 200 g
    av tex. rödbetor
  • 1 fp
    kikärtor eller vita kokta bönor
  • 2 msk
    tahini
  • 3 msk
    citronsaft
  • 1 st
    vitlöksklyfta, skalad
  • 0.5 dl
    olivolja (eller rapsolja)
  • 1 tsk
    malen spiskummin
  • 2 krm
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1.5 msk
    ev. vatten

ROTSFRUKTS-STIRFRY

  • 250 g
    av tex. svartrötter
  • 250 g
    av tex. jordärtskocka
  • 250 g
    av tex. brysselkål
  • 3 msk
    olja eller smör
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

TILLAGADE KOLHYDRATER OCH PROTEIN

  • 5 dl
    av tex. svart ris
  • 3 dl
    av tex. belugalinser

Gör så här

1. Koka upp vattnet till pickellagen.

2. Skala morötterna och skär tunt på mandolin eller osthyvel.

3. Blanda socker, ättika och varmt vatten i en glasburk, stor nog för morötterna. Blanda tills sockret löses upp. Låt svalna.

4. Pressa ner morötterna i pickellagen och stäng locket. Låt stå minst 1 h.

5. Mixa ingredienserna till hummusen. Addera ev lite vatten om den känns tjock. Smaka av med salt och peppar.

6. Skala svartrötterna och skölj ordentligt. Dela på hälften. Lägg i panna/kastrull med lättsaltat vatten så att det täcker svartrötterna. Koka upp och låt koka i ca 8 min. Häll av vattnet. Ansa brysselkålen med en skalkniv, ta bort den lite hårda botten och ev första lagret blad. Dela i kvartar. Skrubba jordärtskockorna och skär i bitar. Stek jordärtskockor och svartrötter på medelvärme i olja eller smör gyllenbruna och al dente. Höj värmen och lägg i brysselkålen. Salta och peppra. Stek i ca 3–4 min tills brysselkålen har fått fin yta.

7. Stek brödsmulorna krispiga i olja eller smör. Låt svalna på hushållspapper. Rosta kryddor och frön i torr panna tills det doftar gott. Hacka brödet och blanda ihop med kryddorna och fröna.

8. Blanda ihop svart ris, belugalinser, gröna örter, citron, olja och ev salt.

9. Massera kålen med olja och salt.

Tips! För mer smak i på grönsakerna - smaksätt med 1⁄2 tsk torkad hel koriander eller spiskummin.

Till servering: Bred ut en stor klick hummus i en skål. Lägg den masserade kålen intill och toppa med ris-/ linsblandningen. Lägg på de stekta rotfrukterna och picklade morötterna vid sidan om. Toppa allt med bröd- och fröblandningen och ev lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

4 portioner

187,02 kr
Hemköp chat icon