Hemköp

Tagliata – Italiensk klassiker

En perfekt bjudrätt som garanterat gör succé på middagsbordet, med kött, grönt och otroligt gott.

50 min

Tagliata – Italiensk klassiker

Ingredienser

  • 500 g
    ryggbiff, biff med kappa eller entrecôte
  • 1 st
    hel vitlök
  • 200 g
    pimiento de padron
  • 500 g
    delikatesspotatis
  • 15 st
    körsbärstomater
  • 175 g
    ruccola
  • 50 g
    pinjenötter
  • 2.5 dl
    majonnäs
  • 50 g
    pecorino, eller liknande ost
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 nypa
    chiliflakes (valfritt)

Gör så här

 

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg potatis, tomater och pimentos i en stor ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Klyv den hela vitlöken på tvären och sätt ned halvorna i formen med de klyvda ytorna uppåt. Ringla över olivolja, strö över salt och rosta i ugnen cirka 40 minuter.
  3. Plocka bort tomaterna efter 20 minuter, ställ tillbaka plåten i ugnen under resterande tid.
  4. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn på alla sidor på hög värme. När köttet har fått en fin stekyta överallt, lägg det på en plåt och ställ in i ugnen med en ugnstermometer tillsammans med grönsakerna. Ta ut när termometern visar 54 grader. Vill du ha mindre rött, låt stå inne tills termometern visar 58 grader. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter.
  5. Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelvärme. Skaka då och då, rosta i cirka  minuter.
  6. Ta ut formen med grönsaker ur ugnen, plocka bort vitlöken och lägg åt sidan. När vitlöken svalnat, kläm ur innehållet i en skål. Mosa ihop med majonnäs, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  7. När köttet har vilat klart, skär upp i tunna skivor.
  8. Täck en stor skärbräda med ruccola. Fördela potatis, tomater och pimentos ovanpå, därefter fördela köttskivorna på samma vis.
  9. Toppa med hyvlad pecorino, rostade pinjenötter, lite olivolja, flingsalt och nymald  svartpeppar.
  10. Såsen kan du klicka ut på olika ställen på maten, alternativt servera i en skål vid sidan av.

4 portioner