Klassikern västerbottenpaj får twist med karamelliserad purjolök.
60 min
SMÖRDEG
FYLLNING
Smördeg: 1. Lägg mjöl med salt och smör i en matberedare. Pulsera tills degen är lätt smulig. Lägg i en skål och tillsätt lite isvatten i taget och vik ihop i omgångar tills degen håller ihop.
2. Lägg degen på ett bakbord, arbeta ihop till en boll, tryck ut något och slå in i plastfolie. Ställ i kylen i minst 1 timme och upp till 2 dagar.
Fyllning 1. Värm ugnen till 180 grader. Ta ut degen så den blir rums- tempererad.
2. Blanda vispad grädde, ost och lätt vispade ägg i en skål.
3. Använd en gjutjärnsform, cirka 25 cm i diameter, och kavla ut degen en aning större än formen.
4. Skär purjolöken i 1,5 cm skivor.
5. Smält smör och olja på medeltemperatur och lägg purjolöksringarna tätt intill varandra i pannan. Stek på låg värme i cirka 5 minuter tills gyllene. Vänd dem och ringla över vinägern.
6. Ta stekpannan från plattan. Häll över ost- och äggblandningen. Lägg degen över. Stoppa in degkanterna runt om i formen. Nagga degen med en gaffel. Sätt in pajen i ugnen och grädda i cirka 40 minuter. Den är klar när fyllningen har stelnat och är gyllene. Låt svalna i pannan, cirka 15 min.
7. Lossa pajens kanter med en kniv. Lägg en tallrik över pajen och vänd på pannan så att delen med löken kommer uppåt. Servera med grönsallad.
Tips! Om du vill förenkla: Använd färdig smördeg.
6 portioner