40 min
Portioner: 4
1 kg benfri hjort- eller älgstek
2 köttbuljongtärningar
1-1 ½ liter vatten
1 msk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 skivade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 skivad rödlök
10 enbär
1 -2 tsk torkad timjan
5 persiljekvistar
Rotfruktsgratäng:
Ca 1 kg blandade rotfrukter som potatis, morötter, rotselleri och palsternacka
5 dl matlagningsgrädde
2 tsk timjan
salt och peppar
50 g riven ost
Portvinssås:
1 msk smör + 1 msk smör
1 dl vatten
2 schalottenlökar, finhackade
2 tsk maizena
½ dl balsamvinäger
3 dl portvin
1 msk tomatpuré
1 kvist timjan
3 msk svartvinbärsgelé eller äppelmos
½ dl oxfond
1. Lägg den frysta steken i en form och sätt in i ugnen på 100 grader. Låt den stå inne i 5 timmar.
2. Koka upp buljongen, vatten med kryddor, lök och kryddgrönt. Lägg steken i den kokande buljongen och tag grytan från plattan. Låt steken kallna i buljongen gärn över natten.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Gratängen: Smörj en ugnsform och varva tunnskivade rotfrukter med timjan, salt och peppar. Häll på matlagningsgrädde och ugnsbaka ca 40 minuter. Strö över lite god ost på slutet för extra krispig yta.
5. Såsen: Hetta upp 1 msk smör i en kastrull och fräs löken ca 2 min så att den blir mjuk. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4 dl återstår.
6. Sila genom finmaskig sil.
7. Hetta upp såsen i en kastrull. Smaka av med gelé eller äppelmos.
8. Red av såsen med Maizena utrört i lite kallt vatten. Vispa ner och låt koka upp.
9. Servera med lite sallad.