Tomatsoppa med grilled cheese

En matig tomatsoppa som gömmer både kålrot och risoni, samt en macka fylld med ljuvlig smält ost – det här är en perfekt lunch för både stor och liten. Full av smak och riktigt mättande blir den snabbt en vardagsfavorit. Och den är som gjord för att hälla i en mattermos och ta med på utflykten!

Mackorna har vi stekt i majonnäs, ett supertips för dig som vill ha en perfekt gyllene yta men ändå vill att osten ska hinna smälta. Grilled cheese är något av det godaste som finns och den här varianten kommer du älska. Särskilt om du doppar den i vår tomatsoppa!

40 min

Tomatsoppa med grilled cheese

Ingredienser

  • 2 fp
    krossade tomater
  • 0.5 st
    kålrot
  • 1.5 dl
    risonipasta
  • 1 st
    gul lök
  • 2 st
    vitlöksklyfta
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk
    torkad timjan
  • 4 dl
    vatten
  • 1.5 dl
    grädde
  • 2 tsk
    paprikapulver
  • 1 tsk
    chiliflakes
  • 1 dl
    färdig pesto
  • 8 skivor
    surdegsbröd
  • 1 msk
    majonnäs (att steka i)
  • 16 skivor
    ost, gärna cheddar eller mozzarella
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

Gör så här

1. Hacka gul lök, kålrot och vitlök.

2. Stek i lite smör tills löken mjuknat (kålroten kommer fortfarande vara hård).

3. Häll i de krossade tomaterna, vatten, grönsaksbuljong, paprikapulver och chiliflakes. Låt koka 10 min.

4. Mixa sen soppan slät.

5. Tillsätt risoni och låt koka 10 min till.

6. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.

7. Bred majonnäs på båda sidorna av brödet och lägg ost emellan.

8. Grilla i smörgåsjärn eller stek i stekpanna (majonnäsen fungerar som smör/olja) på båda sidorna tills gyllene och osten har smält.

9. Servera soppan med smörgås och en klick pesto. Supergott att doppa mackan i både soppa och pesto!

 

Tips: Slå in din grilled cheese i folie och häll upp tomatsoppan i en mattermos så blir lunchen enkel att ta med ut!

4 portioner