Rimmad torsk i utsökt sällskap är en väldigt god tanke när det drar ihop sig till nyårsmeny. Här med både brynt sojasmör och en picklad rättika.
45 min
15 ingredienser
Köpklart recept för totalt
511,72 kr
4 st
torskrygg
1.5 msk
salt
1 dl
strösocker (2 tsk till torskryggen + 0,5 dl till rättikslagen)
5 dl
vatten
Potatis- och jordärtskockspuré
400 g
potatis
200 g
jordärtskocka
80 g
smör (30 g till purén + 50 g till brynt sojasmöret)
1.5 dl
vispgrädde
1 tsk
finrivet citronskal
Brynt sojasmör
1 msk
japansk soja
Sesamspenat
200 g
bladspenat
2 msk
sesamolja
Picklad rättika
10 cm
rättika
0.5 dl
ättika
1 dl
vatten
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och soja
4 st
torskrygg
1.5 msk
salt
1 dl
strösocker (2 tsk till torskryggen + 0,5 dl till rättikslagen)
5 dl
vatten
Potatis- och jordärtskockspuré
400 g
potatis
200 g
jordärtskocka
80 g
smör (30 g till purén + 50 g till brynt sojasmöret)
1.5 dl
vispgrädde
1 tsk
finrivet citronskal
Brynt sojasmör
1 msk
japansk soja
Sesamspenat
200 g
bladspenat
2 msk
sesamolja
Picklad rättika
10 cm
rättika
0.5 dl
ättika
1 dl
vatten
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och soja
1. Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga 1 tim.
2. Picklad rättika: Koka upp ingredienserna till lagen, rör om och låt sedan svalna. Hyvla rättikan tunt på en mandolin och lägg ner remsorna i lagen. Ställ kallt i minst 30 minuter.
3. Potatis- och jordärtskockspuré: Skala jordärtskockor och potatis, dela dem så att det blir lika stora bitar. Lägg dem i en kastrull och koka mjuka i saltat vatten. Häll av och tillsätt smör och vispgrädde. Mosa och vispa till en puré. Smaka av med citronskal, salt och nymalen svartpeppar.
4. Brynt sojasmör: Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det tystnar och får en gyllene färg. Addera soja.
5. Sesamspenat: Stek spenaten i sesamoljan på medelvärme tills den mjuknar. Håll varm.
6. Ta upp fisken och klappa den torr med hushållspapper. Stek gyllene i smör på båda sidor tills innertemperaturen når 52°C. Lägg upp på tallrikar med puré, spenat, det brynta smöret och rättikan. Toppa med sesamfrön och späda blad, t.ex. machésallad. Gott nytt år!
Köpklart recept för totalt
511,72 kr
Köpklart recept för
511,72 kr