Rimmad torsk med potatis- och jordärtskockspuré, brynt sojasmör, sesamspenat och picklad rättika

Rimmad torsk i utsökt sällskap är en väldigt god tanke när det drar ihop sig till nyårsmeny. Här med både brynt sojasmör och en picklad rättika. 

45 min

15 ingredienser


Köpklart recept för totalt

511,72 kr

Rimmad torsk med potatis- och jordärtskockspuré, brynt sojasmör, sesamspenat och picklad rättika
  • 4 st

    torskrygg

  • 1.5 msk

    salt

  • 1 dl

    strösocker (2 tsk till torskryggen + 0,5 dl till rättikslagen)

  • 5 dl

    vatten

Potatis- och jordärtskockspuré

  • 400 g

    potatis

  • 200 g

    jordärtskocka

  • 80 g

    smör (30 g till purén + 50 g till brynt sojasmöret)

  • 1.5 dl

    vispgrädde

  • 1 tsk

    finrivet citronskal

Brynt sojasmör

  • 1 msk

    japansk soja

Sesamspenat

  • 200 g

    bladspenat

  • 2 msk

    sesamolja

Picklad rättika

  • 10 cm

    rättika

  • 0.5 dl

    ättika

  • 1 dl

    vatten

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och soja

Ingredienser

  • 4 st

    torskrygg

  • 1.5 msk

    salt

  • 1 dl

    strösocker (2 tsk till torskryggen + 0,5 dl till rättikslagen)

  • 5 dl

    vatten

Potatis- och jordärtskockspuré

  • 400 g

    potatis

  • 200 g

    jordärtskocka

  • 80 g

    smör (30 g till purén + 50 g till brynt sojasmöret)

  • 1.5 dl

    vispgrädde

  • 1 tsk

    finrivet citronskal

Brynt sojasmör

  • 1 msk

    japansk soja

Sesamspenat

  • 200 g

    bladspenat

  • 2 msk

    sesamolja

Picklad rättika

  • 10 cm

    rättika

  • 0.5 dl

    ättika

  • 1 dl

    vatten

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och soja

Gör så här

1. Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga 1 tim.
2. Picklad rättika: Koka upp ingredienserna till lagen, rör om och låt sedan svalna. Hyvla rättikan tunt på en mandolin och lägg ner remsorna i lagen. Ställ kallt i minst 30 minuter.
3. Potatis- och jordärtskockspuré: Skala jordärtskockor och potatis, dela dem så att det blir lika stora bitar. Lägg dem i en kastrull och koka mjuka i saltat vatten. Häll av och tillsätt smör och vispgrädde. Mosa och vispa till en puré. Smaka av med citronskal, salt och nymalen svartpeppar.
4. Brynt sojasmör: Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det tystnar och får en gyllene färg. Addera soja.
5. Sesamspenat: Stek spenaten i sesamoljan på medelvärme tills den mjuknar. Håll varm. 
6. Ta upp fisken och klappa den torr med hushållspapper. Stek gyllene i smör på båda sidor tills innertemperaturen når 52°C. Lägg upp på tallrikar med puré, spenat, det brynta smöret och rättikan. Toppa med sesamfrön och späda blad, t.ex. machésallad. Gott nytt år!



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

511,72 kr

Köpklart recept för

511,72 kr