Ugnsbakad lax med harissa, kikärter, rostad paprika, körsbärs- tomater och feta

En kryddstark och smakrik laxrätt där allt tillagas tillsammans på en ugnsplåt. Servera med pärlcouscous, en större form av couscous.

Tips! För att baka laxen i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 12–16 min på 160°C.

40 min

Ugnsbakad lax med harissa, kikärter, rostad paprika, körsbärs- tomater och feta

Ingredienser

  • 500 g
    laxfilé
  • 3.5 msk
    harissa (beroende på önskad hetta)
  • 1 msk
    honung
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 krm
    salt
  • 0.5 krm
    nymalen svartpeppar
  • 250 g
    körsbärstomat
  • 1 fp
    kokta kikärtor
  • 2 st
    hela grillade och skalade paprikor (från burk)
  • 150 g
    fetaost
  • 1 msk
    hackad persilja till garnering

TILL SERVERING

  • 4 port
    pärlcouscous

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader (eller airfryern på 160 grader).

2. Skär laxen i 4 bitar.

3. Rör ihop harissa, honung, olivolja, salt och peppar.

4. Skär paprikan i mindre bitar.

5. Blanda paprika, kikärtor och körsbärstomater med hälften av harrissablandningen. Sprid ut på en ugnsplåt. Lägg på laxbitarna och pensla med resten av harrissablandningen.

5.  Sätt in plåten i ugnen. Ugnsbaka den i 15–20 minuter, eller tills laxen är klar. Bakar du laxen i airfryer tar den ca 12–16 minuter.

6.  Smula fetaosten och strö över. Garnera med persilja. Servera med pärlcouscous.

4 portioner