Ugnsrostade kronärtskockor med zhug-dipp
Inled en fin kväll med en sällskaplig mingelrätt. Kronärtskocksblad doppas i zhug, en sås med spännande smaker.
60 min
13 ingredienser
Köpklart recept för totalt
281,40 kr
Kronärtskockor
4 st
mindre kronärtskockor
1 dl
olivolja (2 msk till kronärtskockorna + 0,75 dl till dippen)
3 st
vitlöksklyftor (1 klyfta till kronärtskockorna + 2 klyftor till dippen)
1 st
citron (zest från 0,5 citron till kronärtskockorna + 2 msk citronsaft till dippen)
25 g
smör
1 nypa
flingsalt
1 st
jalapeñochili
2 kruka
persilja
25 g
koriander
1 tsk
flytande honung
1 tsk
spiskummin
1 tsk
kardemumma
1 nypa
salt
Ingredienser
Kronärtskockor
4 st
mindre kronärtskockor
1 dl
olivolja (2 msk till kronärtskockorna + 0,75 dl till dippen)
3 st
vitlöksklyftor (1 klyfta till kronärtskockorna + 2 klyftor till dippen)
1 st
citron (zest från 0,5 citron till kronärtskockorna + 2 msk citronsaft till dippen)
25 g
smör
1 nypa
flingsalt
1 st
jalapeñochili
2 kruka
persilja
25 g
koriander
1 tsk
flytande honung
1 tsk
spiskummin
1 tsk
kardemumma
1 nypa
salt
Gör så här
Kronärtskockor:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär av stammen och ansa ca 2 cm av toppen på varje kronärtskocka. Plocka bort de yttersta bladlagren. Halvera kronärtskockorna och lägg i en ugnsform.
3. Blanda olja, vitlök och citronzest och ringla detta över kronärtskockorna.
4. Skär smör i bitar och lägg i formen.
5. Rosta i ugn i ca 40 min eller tills bladen släpper. Vänd efter halva tiden. Toppa med flingsalt.
Zhug-dipp:
1. Kärna ur och halvera chilin. Skala vitlöken.
2. Mixa alla ingredienser förutom oljan i en mixer.
3. Häll sedan i oljan långsamt och mixa samtidigt.
4. Salta efter smak.
5. Häll upp i en skål eller kanna.
6. Förse varje gäst med en assiett med zhug att doppa kronärtskocksblad i.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
281,40 kr
Köpklart recept för
281,40 kr