Hemköp

Valnötskaka med färskostglasyr2

Recept från Hemlagat, vinter 2019

45 min

Valnötskaka med färskostglasyr2

Ingredienser

VALNÖTSKAKA

  • 200 g
    valnötter
  • 200 g
    smör, rumsvarmt
  • 2 dl
    råsocker (eller rörsocker)
  • 5 st
    ägg
  • 3 dl
    vetemjöl
  • 2 tsk
    bakpulver
  • 1 krm
    salt
  • 1 st
    apelsin (skalet från)

FÄRSKOSTGLASYR

  • 200 g
    smör, rumsvarmt
  • 4 dl
    florsocker
  • 1 tsk
    vaniljsocker
  • 400 g
    färskost

TOPPING

  • 2 kvistar
    rosmarin
  • 1 msk
    florsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka valnötterna halvgrovt för hand.

2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och blanda väl. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner, rör till en smet. Rör sist i rivet apelsinskal.

3. Häll ner smeten i en smord och bröad form, 20 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen ca 40–45 minuter. Prova med en sticka, kakan ska vara torr inuti. Låt kakan svalna och dela den sedan på mitten så att du får tre tårtbottnar.

4. Färskostglasyr: Vispa smöret några minuter tills det blivit krämigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa i ett par minuter till. Tillsätt sedan färskost och vispa tills allt är blandat och du har en fin krämig glasyr.

5. Bred glasyren mellan varje lager på kakan och bred sedan ett lager ovanpå och runt om hela. Dekorera med rosmarinkvistar som du vänder upp och ned och skalar av så att de liknar små granar. Pudra över lite florsocker.

10 portioner

199,48 kr
Hemköp chat icon