Mustig vegetarisk Boeuf Bourguignon

Långkok på vegokött, hur blir det? Jättegott! Njut av en helt vegansk gryta med riktigt djupa smaker från Gustav @javligtgott Johansson, i samarbete med Hemköp.

120 min

Mustig vegetarisk Boeuf Bourguignon

Ingredienser

  • 1 pk
    tärnad tofu
  • 3.5 msk
    vetemjöl
  • 2 tsk
    torkad timjan
  • 5 st
    lagerblad
  • 0.5 tsk
    kryddpeppar
  • 4 msk
    tomatpuré
  • 5 dl
    gott rödvin
  • 2 tsk
    råsocker (eller rörsocker)
  • 1 msk
    kinesisk soja
  • 7 dl
    vatten
  • 2.5 msk
    mörk grönsaksfond
  • 2 st
    stora skivade morötter
  • 15 st
    små steklökar
  • 250 g
    halverade skogschampinjoner
  • 2 st
    skivade vitlöksklyftor
  • 1 dl
    hackad bladpersilja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 3 msk
    rapsolja att steka i

Gör så här

1. Hetta upp rapsolja i en stor gryta och stek tofun tills den blir knaprig.

2. Rör ner mjöl, timjan, lagerblad, kryddpeppar och tomatpuré och blanda väl. Låt fräsa under omrörning så att tomatpurén och mjölet bryns lätt.

3. Tillsätt vegokött, salt, peppar, vin, socker, sojasås, vatten och grönsaksfond och låt koka under lock i 1 ½ timme på låg värme. Rör runt då och då och späd ev med lite vatten.

4. Tillsätt morötterna och låt koka i ytterligare 10 min.

5. Bryn champinjoner, steklökar och vitlök i en panna med lite salt och peppar. Rör ner dem i grytan och låt koka ytterligare 15 min.

6. Smaka av med salt och peppar och rör sist ner bladpersilja. Servera med potatismos och ett gott bröd.

4 portioner