Glassig vegansk cheesecake med kardemummabotten & balsamicomarinerade jordgubbar. Variera med olika smaksättningar. Prova blåbär, hallon eller mango. Eller addera några matskedar kakao för en chokladvariant.
0 min
BOTTEN
FYLLNING
TOPPING
1. Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar, gärna över natten.
2. BOTTEN: Mixa mandlar hastigt i en matberedare. Addera de urkärnade dadlarna, salt och kardemumma och mixa tills du har en fast smet. Tryck ut dadelsmeten i en 19 cm bred springform. Lägg i frysen medan du förbereder fyllningen.
3. FYLLNING: Häll bort vattnet från cashewnötterna och badda torrt. Mixa, tillsammans med övriga ingredienser till fyllningen, i en höghastighetsmixer några minuter tills den är helt slät. Fyll upp springformen med blandningen. Slå den lätt mot underlaget några gånger för att spräcka luftbubblor. Täck med plastfolie och lägg i frysen i minst 6 timmar.
4. TOPPING: Ca 30 minuter innan servering, värm balsamvinägern och honungen i en kastrull och låt puttra i ca 10 minuter eller tills vätskan reducerats till hälften. Låt svalna något.
5. Dela 250 g jordgubbar i kvartar och rör samman med balsamicoreduktionen.
6. Strax innan servering, ta ut cheesecaken ur frysen, öppna springformen och lossa försiktigt kakan. Flytta över den till ett vackert fat och toppa med de marinerade jordgubbarna. Dekorera med färsk citronmeliss. Låt tina i 10 minuter innan servering.
Tips! Det går fint att byta ut mandlarna i botten till valfria andra nötter. T ex valnötter, pekan- eller hasselnötter.
12 portioner