Perfekt kladdig, syrlig, vegansk och otroligt god! En ägg- och smörfri kaka som kvalar in på alla kalas. Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.
40 min
TILL SERVERING
VEGANSK VISPGRÄDDE
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smöra och bröa en form ca 22-24 cm i diameter.
3. Smält margarinet och rör ner resten av ingredienserna till en jämn smet.
4. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min.
5. Vispa vegansk vispgrädde med lite färsk citronjuice och vaniljsocker med hjälp av en elvisp. Citronjuicen hjälper grädden att stelna bättre, droppa i lite i taget tills du blir nöjd och balansera smaken med vaniljsocker.
6. Låt kakan svalna, servera rumstempererad eller ljummen med vispgrädde och apelsinklyftor.
Från vasken till marängen
Kikärtsspad (eller aqua faba) innehåller så mycket stärkelse och protein att det binder fett och vätska nästan lika bra som ägg. Du kan till exempel vispa upp det med socker till en vegansk maräng eller använda det till aioli och pannkakor. Inte illa för något som förut bara sköljdes ner i vasken! (Obs! Kikärtsspad får inte förväxlas med blötläggningsvattnet, om du kokar egna kikärtor. Det vattnet innehåller höga halter av lektiner och kan ge magont.)
6 portioner