Den japanska rätten yakiniku består av grillat kött av nöt, kyckling, fläsk eller fisk, och med de traditionella tillbehören kålsallad och ris. Här ett smakrikt alternativ med vegokött! Receptet är framtaget av Gustav ”Jävligt gott” Johansson för den växtbaserade produkten Cashewmeetly, gjord på cashewäpple!
45 min
YAKINIKU
KÅLSALLAD
TILL SERVERING
1. Börja med att förkoka ditt cashewkött. Koka upp saltat vatten och cashewmeetlyn koka i ca 45 minuter för att bli mör. Häll av kokvattnet.
2. Skala och riv ingefäran och vitlöken. Strimla cashewköttet i tunna strimlor. Blanda det strimlade cashewnötsköttet med ingefära, vitlök, japansk och kinesisk sojasås, risvinsvinäger och mirin och låt dra i 10-60 minuter, beroende på hur mycket tid du har. Dessa två steg kan förberedas dagen innan om du vill!
3. Skölj och strimla salladslöken. Hetta upp en stekpanna och fräs den vita delen av salladslöken i lite rapsolja. Häll därefter ner cashewkött och marinad i stekpannan och koka i 15 minuter på låg/medelvärme.
4. Späd med vatten till önskad mängd sås och blanda därefter 1,5 tsk majsstärkelse med lite vatten och red tills du får en krämig sås.
5. Toppa med sesamfrön och servera med ris och kålsallad.
Kålsallad
Strimla vitkålen runt. Blanda med majonnäs, risvinsvinäger, sojasås, sesamolja och lite sesamfrön. Massera in dressingen i vitkålen med händerna så mjuknar den fort och släpper lite vätska så du får en krämigare dressing.
4 portioner