Laga en magisk vegetarisk lasagne med shiitake och portabellosvamp. I det här receptet använder vi lasagneplattor på bönpasta för en nötigare och mer fiberrik smak.
50 min
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Lägg svampen i en matberedare och kör på pulsfunktionen några gånger tills den är finhackad. Ställ åt sidan i en skål.
4. Skär blomkålen i några grova bitar. Lägg en tredjedel i matberedaren och kör på pulsfunktionen, till bitar stora som riskorn. Det gör inget om några är lite större eller mindre. Upprepa med resten av blomkålen.
5. Hetta upp 2 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull eller stor stekpanna, lägg i den gula löken och stek tills den är mjuk och fått färg. Tillsätt resten av oljan samt 2 msk smör, lägg i svampen och stek i ca 4-5 minuter. Lägg i vitlök samt rosmarin och stek under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, rör om ofta och fräs i ytterligare någon minut. Avsluta med blomkålen, rör om då och då och stek i ca 6-8 minuter.
6. Tillsätt mjölk, resten av smöret samt parmesan och sjud i 5-6 minuter.
7. Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar.
8. Varva sås och lasagneplattor i en ugnsfast form. Skiva mozzarellan och täck lasagnen med osten.
9. Baka lasagnen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills plattorna är genomkokta.
4 portioner