Vegetarisk, väldoftande lasagne med svamp och mozzarella

Laga en magisk vegetarisk lasagne med shiitake och portabellosvamp. I det här receptet använder vi lasagneplattor på bönpasta för en nötigare och mer fiberrik smak.

50 min

Vegetarisk, väldoftande lasagne med svamp och mozzarella

Ingredienser

  • 250 g
    portabellosvamp
  • 100 g
    shiitake
  • 1 st
    blomkålshuvud
  • 4 msk
    olivolja
  • 4 msk
    smör
  • 1 st
    gul lök
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 msk
    torkad rosmarin
  • 200 g
    tomatpuré
  • 1 dl
    mjölk
  • 2 dl
    vatten
  • 1.5 dl
    finriven parmesan
  • 0.5 dl
    finhackad persilja
  • 1 pk
    bönlasagneplattor
  • 2 fp
    mozzarella
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Skala och finhacka lök och vitlök.

3. Lägg svampen i en matberedare och kör på pulsfunktionen några gånger tills den är finhackad. Ställ åt sidan i en skål.

4. Skär blomkålen i några grova bitar. Lägg en tredjedel i matberedaren och kör på pulsfunktionen, till bitar stora som riskorn. Det gör inget om några är lite större eller mindre. Upprepa med resten av blomkålen.

5. Hetta upp 2 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull eller stor stekpanna, lägg i den gula löken och stek tills den är mjuk och fått färg. Tillsätt resten av oljan samt 2 msk smör, lägg i svampen och stek i ca 4-5 minuter. Lägg i vitlök samt rosmarin och stek under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, rör om ofta och fräs i ytterligare någon minut. Avsluta med blomkålen, rör om då och då och stek i ca 6-8 minuter.

6. Tillsätt mjölk, resten av smöret samt parmesan och sjud i 5-6 minuter.

7. Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar.

8. Varva sås och lasagneplattor i en ugnsfast form. Skiva mozzarellan och täck lasagnen med osten.

9. Baka lasagnen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills plattorna är genomkokta.

4 portioner