Vegetarisk Tikka masala

Matbloggaren Gustav Johanssons tolkning av den indiska klassikern. ”Min tikka masala får mustig smak och härlig textur av kokosmjölk och vegokött.”

90 min

27 ingredienser


Köpklart recept för totalt

276,66 kr

Vegetarisk Tikka masala
  • 2 st

    gula lökar

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 3 cm

    färsk ingefära

  • 1 msk

    garam masala

  • 1 msk

    gul curry

  • 1 msk

    torkad koriander

  • 2 tsk

    mald kardemumma

  • 1 tsk

    mald kanel

  • 1 msk

    mald spiskummin

  • 1 msk

    torkade korianderblad

  • 2 tsk

    gurkmeja

  • 1 tsk

    chiliflakes (beroende på hur mycket hetta du vill ha, kan även uteslutas)

  • 1 dl

    vatten

  • 2 fp

    kokosmjölk eller 4 dl växtbaserad grädde

  • 390 g

    krossade tomater

  • 1 msk

    japansk soja

  • 1.5 msk

    grönsaksfond

  • 280 g

    naturellt vegokött, exempelvis oumph eller Pulled vegme

  • 1 msk

    rapsolja eller margarin, till stekning

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • 0.5 st

    lime, saften

  • 0.5 kruka

    färsk koriander

TILL SERVERING

  • 4 port

    kokt ris

  • 1 fp

    chapatibröd el. liknande (ej tillgängligt online)

  • 1 påse

    raita

  • 1 fp

    turkisk havreghurt

Ingredienser

  • 2 st

    gula lökar

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 3 cm

    färsk ingefära

  • 1 msk

    garam masala

  • 1 msk

    gul curry

  • 1 msk

    torkad koriander

  • 2 tsk

    mald kardemumma

  • 1 tsk

    mald kanel

  • 1 msk

    mald spiskummin

  • 1 msk

    torkade korianderblad

  • 2 tsk

    gurkmeja

  • 1 tsk

    chiliflakes (beroende på hur mycket hetta du vill ha, kan även uteslutas)

  • 1 dl

    vatten

  • 2 fp

    kokosmjölk eller 4 dl växtbaserad grädde

  • 390 g

    krossade tomater

  • 1 msk

    japansk soja

  • 1.5 msk

    grönsaksfond

  • 280 g

    naturellt vegokött, exempelvis oumph eller Pulled vegme

  • 1 msk

    rapsolja eller margarin, till stekning

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • 0.5 st

    lime, saften

  • 0.5 kruka

    färsk koriander

TILL SERVERING

  • 4 port

    kokt ris

  • 1 fp

    chapatibröd el. liknande (ej tillgängligt online)

  • 1 påse

    raita

  • 1 fp

    turkisk havreghurt

Gör så här

1. Skiva löken, finriv vitlök och ingefära. Fräs löken i en stor gryta, tills den fått färg och börjar karamelliseras.

2. Sänk värmen, tillsätt vitlök, ingefära, torra kryddor och rör om. Späd med lite vatten till en kryddpasta och stek några min. Se upp så det inte bränns och blir bittert!

3. Tillsätt kokosmjölk, tomatkross, sojasås, grönsaksfond och vegokött. Koka 1 timme eller mer, på låg värme. Späd ev med vatten och rör då och då.

4. Smaka av med kryddor och sojasås. Låt koka minst 10 min till.

5. Stek bröden gyllenbruna på bägge sidor i rapsolja, toppa med flingsalt och finhackad koriander.

6. Smaka av grytan med salt, peppar och limesaft och klipp i koriander. Servera med ris, chapati, sallad och raita!



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

276,66 kr

Köpklart recept för

276,66 kr