Hemköp

Vegetarisk Tikka masala

Matbloggaren Gustav Johanssons tolkning av den indiska klassikern. ”Min tikka masala får mustig smak och härlig textur av kokosmjölk och vegokött.”

90 min

Vegetarisk Tikka masala

Ingredienser

  • 2 st
    gula lökar
  • 3 st
    vitlöksklyftor
  • 3 cm
    färsk ingefära
  • 1 msk
    garam masala
  • 1 msk
    gul curry
  • 1 msk
    torkad koriander
  • 2 tsk
    mald kardemumma
  • 1 tsk
    mald kanel
  • 1 msk
    mald spiskummin
  • 1 msk
    torkade korianderblad
  • 2 tsk
    gurkmeja
  • 1 tsk
    chiliflakes (beroende på hur mycket hetta du vill ha, kan även uteslutas)
  • 1 dl
    vatten
  • 2 fp
    kokosmjölk eller 4 dl växtbaserad grädde
  • 390 g
    krossade tomater
  • 1 msk
    japansk soja
  • 1.5 msk
    grönsaksfond
  • 280 g
    naturellt vegokött, exempelvis oumph eller Pulled vegme
  • 1 msk
    rapsolja eller margarin, till stekning
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 0.5 st
    lime, saften
  • 0.5 kruka
    färsk koriander

TILL SERVERING

  • 4 port
    kokt ris
  • 1 fp
    chapatibröd el. liknande (ej tillgängligt online)
  • 1 påse
    raita
  • 1 fp
    turkisk havreghurt

Gör så här

1. Skiva löken, finriv vitlök och ingefära. Fräs löken i en stor gryta, tills den fått färg och börjar karamelliseras.

2. Sänk värmen, tillsätt vitlök, ingefära, torra kryddor och rör om. Späd med lite vatten till en kryddpasta och stek några min. Se upp så det inte bränns och blir bittert!

3. Tillsätt kokosmjölk, tomatkross, sojasås, grönsaksfond och vegokött. Koka 1 timme eller mer, på låg värme. Späd ev med vatten och rör då och då.

4. Smaka av med kryddor och sojasås. Låt koka minst 10 min till.

5. Stek bröden gyllenbruna på bägge sidor i rapsolja, toppa med flingsalt och finhackad koriander.

6. Smaka av grytan med salt, peppar och limesaft och klipp i koriander. Servera med ris, chapati, sallad och raita!

4 portioner

Hemköp chat icon