Vild biff Rydberg
En klassiker i ny kostym kommer här! Potatisen och senapskrämen kommer du känna igen, men i denna Biff Rydberg har vi använt vilt istället för nöt och resultatet blir en höstigare och mustigare variant av en älskad favorit. Filé av rådjur, hjort eller älg? Allt passar lika fint till vild Biff Rydberg, så ta det du hittar i din butik. Vi har adderat grönkålschips också! Väldigt lätta att göra, otroligt goda till både maten och som snacks. Det här är en lyxig måltid som passar fint till helgen eller när du har något att fira – det är också en rätt som gillas av nästan alla, oavsett ålder! Laga med omsorg och bjud någon du tycker om.
Tips! Det är extra lätt att massera grönkålen om man blandar den med salt och olja i en plastpåse. Passa också gärna på att göra en dubbel sats grönkålschips. Nyttigare och billigare snacks går knappast att hitta. Förvara torrt i papperspåse.
80 min
15 ingredienser
Köpklart recept för totalt
226,65 kr
BIFF RYDBERG
600 g
fast potatis
3 msk
neutral olja
2 st
silverlökar
600 g
filé av rådjur, hjort eller älg
100 g
smör
2 tsk
salt
2 tsk
svartpeppar
2 tsk
enbär
4 st
äggulor
GRÖNKÅLSCHIPS
100 g
grönkål
0.5 msk
flingsalt
1.5 msk
olivolja
SENAPSKRÄM
1 msk
dijonsenap (ersätt hälften med söt senap för mildare smak)
1 dl
vispgrädde
0.5 tsk
worcestershiresås
Ingredienser
BIFF RYDBERG
600 g
fast potatis
3 msk
neutral olja
2 st
silverlökar
600 g
filé av rådjur, hjort eller älg
100 g
smör
2 tsk
salt
2 tsk
svartpeppar
2 tsk
enbär
4 st
äggulor
GRÖNKÅLSCHIPS
100 g
grönkål
0.5 msk
flingsalt
1.5 msk
olivolja
SENAPSKRÄM
1 msk
dijonsenap (ersätt hälften med söt senap för mildare smak)
1 dl
vispgrädde
0.5 tsk
worcestershiresås
Gör så här
1. Börja med att tärna potatisen i 1,5 x 1,5 cm stora kuber och lägg dem i kallt vatten i 20 minuter. Då försvinner stärkelsen. Låt dem rinna av i ett durkslag och torka dem med hushållspapper.
2. Sätt ugnen på 180° varmluft. Fördela potatistärningarna i en oljad ugnsform, häll på rikligt med olja och salta ordentligt. Ugnsstek cirka 40 minuter. Vänd potatisen ibland så att den gräddas runt om och inte fastnar i formen.
3. Finhacka silverlöken och stek på medelvärme i en panna med smör. Ställ åt sidan.
4. Tärna och krydda köttet. Enklast är att lägga svartpepparkorn och enbär i en mortel och mortla, sedan röra i även saltet och därefter klappa in blandningen i köttbitarna.
5. Hetta upp pannan och stek bitarna runt om i smör. Bitarna ska vara lätt röda i mitten.
6. När potatisen är klar, sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Skölj grönkålen och torka den ordentligt. Ta bort rotstocken i mitten av bladet och kasta. Riv bladen i bitar. Lägg bitarna med olivolja och flingsalt i en plastpåse, blanda och massera bladen ordentligt. Sprid ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills bladen är krispiga men inte brända.
7. Rör under tiden ihop senapskrämen. Smaka av till önskad styrka.
8. Knäck äggen och häll av vitorna. Spara gärna äggulorna i sina skal.
9. Lägg upp potatis, kött och lök på tallrikar. Servera med senapskräm, äggula och grönkålschips.
Det blir en Biff Rydberg från skogen! Klassisk på alla sätt utom till huvudingrediensen, som i denna variant består av älg, rådjur eller hjort. Otroligt flott, otroligt gott!
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
226,65 kr
Köpklart recept för
226,65 kr