Vintersallad med gravad lax, rostade betor & dillmajonnäs

En sallad som gör vintern lite grönare! Här samsas gravad lax med rostade rödbetor och morötter för en smakrik kombination. Krispig grönkål och fräscha äppelskivor ger friskhet, medan dillmajonnäsen rundar av med krämig sälta. Perfekt som lunch, lätt middag eller en färgstark rätt på buffén. Den är enkel att laga, vacker att servera och full av säsongens bästa råvaror – ett recept som gör vardagen både godare och lite mer inspirerande.

50 min

21 ingredienser


Köpklart recept för totalt

345,80 kr

Vintersallad med gravad lax, rostade betor & dillmajonnäs
  • 400 g

    gravad lax

  • 1 kg

    rödbeta, gärna både röda och gula

  • 3 msk

    olivolja

  • 1.5 msk

    flingsalt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 100 g

    machésallad

  • 100 g

    färsk grönkål

  • 1 msk

    citronsaft

  • 1 knippe

    färsk dill

CITRONBULGUR

  • 3 dl

    fullkornsbulgur

  • 1 st

    citron, skalet

  • 2 msk

    färsk dill, finhackad

PICKLAD LÖK

  • 1 st

    liten rödlök, eller 3 st röda steklökar

  • 0.5 dl

    ättikssprit

  • 1 dl

    strösocker

  • 1 dl

    vatten

DILLMAJONNÄS

  • 2 st

    äggulor

  • 0.5 tsk

    vitvinsvinäger

  • 1.5 dl

    neutral olja

  • 1 knippe

    dill

  • 2 krm

    salt

Ingredienser

  • 400 g

    gravad lax

  • 1 kg

    rödbeta, gärna både röda och gula

  • 3 msk

    olivolja

  • 1.5 msk

    flingsalt

  • 2 krm

    svartpeppar

  • 100 g

    machésallad

  • 100 g

    färsk grönkål

  • 1 msk

    citronsaft

  • 1 knippe

    färsk dill

CITRONBULGUR

  • 3 dl

    fullkornsbulgur

  • 1 st

    citron, skalet

  • 2 msk

    färsk dill, finhackad

PICKLAD LÖK

  • 1 st

    liten rödlök, eller 3 st röda steklökar

  • 0.5 dl

    ättikssprit

  • 1 dl

    strösocker

  • 1 dl

    vatten

DILLMAJONNÄS

  • 2 st

    äggulor

  • 0.5 tsk

    vitvinsvinäger

  • 1.5 dl

    neutral olja

  • 1 knippe

    dill

  • 2 krm

    salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Skala löken, dela i fyra delar och lägg ner i lagen. Låt stå 30 min.

3. Koka bulgaren i saltat vatten enligt anvisningen på̊ förpackningen. Lyft av och låt svalna. Tillsätt rivet skal av citron och finhackad dill.

4. Ansa och skrubba rödbetorna noga. Dela dem i kvartar och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och strö̈ över flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen ca 20–25 minuter eller tills de mjuknat. Ta ut och låt svalna lite.

5. Mät upp olivolja och balsamvinäger i en skål. Skala vitlöken och riv eller pressa ner den. Vispa samman och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

6. Riv bort grönkålen från stammen och riv i mindre bitar. Lägg dem i en bunke och tillsätt olivolja, citron och flingsalt. Massera någon minut tills kålen mjuknat.

7. Separera äggen till dillmajonnäsen och lägg gulorna i en bunke. Blanda ner vinägern. Mixa oljan tillsammans med dillen tills den är fint grön. Tillsätt sedan oljan, först droppvis under konstant vispning, sedan i en tunn stråle när du ser att den binder. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

8. Lägg sallad, grönkål, rödbetor, bulgur och picklad lök på tallrikar eller ett stort fat. Ringla över dressingen. Toppa med gravad lax och dill. Servera salladen med dillmajonäsen.

Låt vinterns råvaror skapa värme på tallriken. Servera med nybakat bröd och njut av en sallad som förenar fräschör, färg och smak i varje tugga.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

345,80 kr

Köpklart recept för

345,80 kr