Vit pizza med krispig bladkål, buffelmozzarella, citron & syrad schalottenlök
Bladkål på pizza? Himmelskt gott när det krispiga möter det feta med en skjuts av citron och chili.
45 min
Ingredienser
2 pk
pizzadeg
1 msk
mjöl
1 st
schalottenlök
1.5 msk
vinäger
0.5 tsk
socker
2 nypa
salt
70 g
svartkål (och/eller grönkål)
2 msk
olivolja
1 dl
crème fraiche
1 st
vitlöksklyfta
1 st
citron (zest från 1 citron + 1 msk citronjuice)
120 g
lagrad ost
1 nypa
peppar
1 nypa
chiliflakes
1 nypa
flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på högsta värme med en plåt i ugnen.
Skala och skär schalottenlök i tunna ringar. Blanda med vinäger, salt och socker i en skål tills sockret lösts upp.
Skär/riv bort kålbladen från den grövsta nerven. Dela bladen i mindre bitar. Massera med 1 msk olivolja och smaka av med salt.
Skala och riv vitlöken. Blanda med crème fraiche, citronzest (men spara lite till servering) citronjuice, 1 msk olivolja och smaka av med salt och peppar. Riv den lagrade osten.
Arbeta ut pizzorna med lite mjöl med händerna. Lägg bottnarna på bakplåtspapper.
Bred på ett lager crème fraiche på pizzorna och strö över riven ost. Lägg över 1 pizza i taget med bakplåtspappret direkt på den heta plåten. Grädda i ugnen i cirka 6–7 minuter tills osten smält och degen fått en gyllenbrun färg. Ta ut och fördela kålen över pizzan och sätt tillbaka i cirka 1–2 minutertills kålen blivit krispig. Den ska inte brännas.
Ta ut pizzan och baka den andra pizzan på samma sätt.
Fördela bitar av buffelmozzarelan över den bakade pizzan. Toppa med schalottenlöksringar, citronzest, flingsalt, svartpeppar och chiliflakes. Ringla över en god olivolja och ät genast.