Hemköp

Ugnsbakad vitkål med ärthummus & lammstek

Recept från Hemlagat, Höst 2017

35 min

Ugnsbakad vitkål med ärthummus & lammstek

Portioner: 4

Ingredienser

1 lammstek
5 vitlöksklyftor
salt
malen svartpeppar
smör till stekning
1 msk chipotlepasta
1 msk honung
2 msk BBQ-sås
1 litet vitkålshuvud
3 msk oliv eller rapsolja
flingsalt

DUKKASTRÖSSEL
1 dl skalade hasselnötter
1 msk spiskummin
2 tsk korianderfrön
1 msk sesamfrön
½ tsk flingsalt

ÄRTHUMMUS
3 dl kokta kikärter, spar några till garnering
3 dl gröna ärtor, spar några till garnering
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt
malen svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Bind upp lammsteken eller behåll nätet på. Stick hål i köttet med en liten vass kniv ca 1 cm in i köttet med jämna mellanrum. Skala och stick in vitlöksklyftorna i hålen. Salta och peppra. Stek lammsteken i smör runt om tills den fått en fin yta. Lägg steken på ena sidan på en plåt.

2. Skär bort stocken på vitkålen och riv itu bladen. Sprid ut bladen på andra sidan plåten och ringla över oljan. Sätt in plåten i ugnen i ca 20 minuter. Gör under tiden dukkaströssel och ärthummusen.

3. Ta ut plåten och lägg upp kålen på ett fat, strö över flingsalt. Blanda chipotlepastan, honung och BBQ-sås och pensla köttet med glazen. Sätt in det ytterligare ett par minuter i ugnen. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie och låt det vila 10–15 minuter.

4. Skär upp köttet och servera det tillsammans med den rostade vitkålen, ärthummus och dukkaströssel.

5. DUKKASTRÖSSEL: Rosta nötterna i en torr stekpanna, lägg i spiskummin och koriander. Mixa nötterna och de rostade kryddorna. Rosta sesamfröna lätt i en torr stekpanna och vänd ner i blandningen. Tillsätt salt.

6. ÄRTHUMMUS: Mixa alla ärtor och vitlök, droppa i olja och mixa under tiden. Smaka av med salt och peppar. Servera i en skål, garnera med kikärtor och ärtor, ringla över lite olja och strö över svartpeppar.

Hemköp chat icon