Systrarna Eisenman bjuder på en underbar twist av den klassiska skinkmackan till advent. Det här receptet låter dig komponera smörgåsen med nybakade tekakor som smakar vörtbröd. Extra gott blir det med systrarna Eisenmans recept på senap, men du kan självklart ta en genväg med vanlig färdig senap.
30 min
22 ingredienser
Köpklart recept för totalt
277,35 kr
VÖRTBRÖDSTEKAKOR
100 g
smält smör
33 cl
porter
33 cl
julmust
50 g
jäst
1 dl
mörk sirap
1 dl
honung
1 msk
salt
1 msk
malda pomeransskal
2 tsk
malen ingefära
1 tsk
malda kryddnejlikor
1150 g
rågsikt (ca 2,1 liter)
HEMGJORD JULSENAP
0.5 dl
gula senapsfrön
0.5 dl
bruna senapsfrön
1.5 dl
vatten
0.5 msk
ättiksprit 12%
1 tsk
salt
3 msk
honung
2 msk
matolja
PÅLÄGG
1 paket
skivad julskinka
1 tsk
granatäpplekärnor
1 påse
grönkål
1 pk
griljerade julskivor
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein och laktos
VÖRTBRÖDSTEKAKOR
100 g
smält smör
33 cl
porter
33 cl
julmust
50 g
jäst
1 dl
mörk sirap
1 dl
honung
1 msk
salt
1 msk
malda pomeransskal
2 tsk
malen ingefära
1 tsk
malda kryddnejlikor
1150 g
rågsikt (ca 2,1 liter)
HEMGJORD JULSENAP
0.5 dl
gula senapsfrön
0.5 dl
bruna senapsfrön
1.5 dl
vatten
0.5 msk
ättiksprit 12%
1 tsk
salt
3 msk
honung
2 msk
matolja
PÅLÄGG
1 paket
skivad julskinka
1 tsk
granatäpplekärnor
1 påse
grönkål
1 pk
griljerade julskivor
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein och laktos
1. HEMGJORD JULSENAP: Blanda senapsfrön, vatten och ättiksprit i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar.
2. Blanda med salt och honung och mixa i matberedare eller med stavmixer tills fröna har krossats. Fortsätt mixa och tillsätt oljan. Häll upp i en ren burk och förslut med lock. Låt stå i kylen i 2–3 dagar före servering.
3. VÖRTBRÖDSTEKAKOR: Lägg smält smör, porter och julmust i en kastrull och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll ner degspadet, rör tills jästen har lösts upp och tillsätt sirap, honung, salt, kryddor och nästan all rågsikt, (spara lite). Arbeta degen smidig. Knådar man för hand måste man göra det i minst 10 minuter. Tillsätt resten av mjölet vid behov. Strö lite mjöl över degen, täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela i 12 bitar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
5. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
6. Komponera slutligen din skinkmacka med vörtbrödet, senapen och toppa med färdigskuren julskinka. Toppa med granatäpplekärnor och grönkål för extra smak.
Tips! Vill du göra rätten vego? Byt ut skinkan till Pärsons griljerade julskivor!
Köpklart recept för totalt
277,35 kr
Köpklart recept för
277,35 kr