Hemköp

Vörtbrödstekakor med hemgjord senap och skinka

Systrarna Eisenman bjuder på en underbar twist av den klassiska skinkmackan till advent. Det här receptet låter dig komponera smörgåsen med nybakade tekakor som smakar vörtbröd. Extra gott blir det med systrarna Eisenmans recept på senap, men du kan självklart ta en genväg med vanlig färdig senap.

30 min

Vörtbrödstekakor med hemgjord senap och skinka

Ingredienser

VÖRTBRÖDSTEKAKOR

  • 100 g
    smält smör
  • 33 cl
    porter
  • 33 cl
    julmust
  • 50 g
    jäst
  • 1 dl
    mörk sirap
  • 1 dl
    honung
  • 1 msk
    salt
  • 1 msk
    malda pomeransskal
  • 2 tsk
    malen ingefära
  • 1 tsk
    malda kryddnejlikor
  • 1150 g
    rågsikt (ca 2,1 liter)

HEMGJORD JULSENAP

  • 0.5 dl
    gula senapsfrön
  • 0.5 dl
    bruna senapsfrön
  • 1.5 dl
    vatten
  • 0.5 msk
    ättiksprit 12%
  • 1 tsk
    salt
  • 3 msk
    honung
  • 2 msk
    matolja

PÅLÄGG

  • 1 paket
    skivad julskinka
  • 1 tsk
    granatäpplekärnor
  • 1 påse
    grönkål
  • 1 pk
    griljerade julskivor

Gör så här

1. HEMGJORD JULSENAP: Blanda senapsfrön, vatten och ättiksprit i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar. 

2. Blanda med salt och honung och mixa i matberedare eller med stavmixer tills  fröna har krossats. Fortsätt mixa och tillsätt oljan. Häll upp i en ren burk och förslut med lock. Låt stå i kylen i 2–3 dagar före servering.

3. VÖRTBRÖDSTEKAKOR: Lägg smält smör, porter och julmust i en kastrull och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll ner degspadet, rör tills jästen har lösts upp och tillsätt sirap, honung, salt, kryddor och nästan all rågsikt, (spara lite). Arbeta degen smidig. Knådar man för hand måste man göra det i minst 10 minuter. Tillsätt resten av mjölet vid behov. Strö lite mjöl över degen, täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.

4. Sätt ugnen på 200°.  Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela i 12 bitar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

5. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

6. Komponera slutligen din skinkmacka med vörtbrödet, senapen och toppa med färdigskuren julskinka. Toppa med granatäpplekärnor och grönkål för extra smak.

Tips! Vill du göra rätten vego? Byt ut skinkan till Pärsons griljerade julskivor!

12 portioner

Hemköp chat icon