Julskinka ska smaka jul! Men en liten, liten twist kan kanske vara trevligt? Som i mästerkocken Catarina Königs variant, med en skvätt whisky i griljeringen.
15 min
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Torka av skinkan men låt nätet sitta kvar.
3. Svep in skinkan i folie och stick in termometern i den tjockaste delen. Lägg skinkan i en ugnsform och ställ in i nedre delen av ugnen. Julskinkan skall ha en innertemperatur på 72°C när den är klar, räkna med att det tar ca 1,5-2 h/kg.
4. När skinkan blivit 72°C tar du ut den och tar av folien. Klipp bort nätet och skär bort övre delen av svålen, men spara lite fett på skinkan då den skall griljeras.
Griljering
1. Blanda samman äggula, senap, farinsocker och whisky. Smaka av!
2. Bred på senapskrämen i ett jämnt lager och avsluta med att strö över ströbrödet.
3. Griljera skinkan i 225°C i 12-15 min tills den blir gyllene till färgen.
Tips! För att få griljeringen att fästa lite bättre kan du pudra över lite Maizena eller potatismjöl på svålen innan du penslar på smeten.
8 portioner