Hemköp

Yoghurttårta med citron och färska bär

Baka med yoghurt! Och olivolja! Det låter udda, absolut, men blir fantastiskt gott. En sötsyrlig kaka med djupa sommarsmaker, dekorerad med citronglasyr, färska bär och ätbara blommor. En sommardröm, helt enkelt.

90 min

Yoghurttårta med citron och färska bär

Ingredienser

TÅRTA

  • 1 dl
    olivolja
  • 2 st
    ägg
  • 2 st
    citroner (finrivet skal + 0,5 dl juice från)
  • 2.5 dl
    grekisk yoghurt
  • 3.5 dl
    strösocker
  • 1 msk
    vaniljsocker
  • 5 dl
    vetemjöl
  • 2 tsk
    bakpulver
  • 2 msk
    färsk timjan
  • 1 dl
    färska bär till servering

GLASYR

  • 2.5 dl
    florsocker
  • 1 msk
    citron
  • 1 msk
    kokande vatten

Gör så här

1. Sätt ugnen på 160°C och smöra och bröa en kakform (ca 20 cm).

2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och skal, yoghurt och socker. Vispa ihop ordentligt med elvisp.

3. Sikta ner vetemjöl och bakpulver och rör ihop allt till en jämn smet.

4. Häll ner i en kakformen och baka i ugnen i 50-55 min. Låt svalna i formen några minuter Under tiden gör du glasyren: Sikta ner florsocker i en bunke, tillsätt citronjuice och vatten och rör ihop.

5. Lägg över kakan på ett fat och häll sedan på glasyren, dekorera med färska sommarbär och timjan. Gärna några ätbara blommor!

4 portioner

Hemköp chat icon