Hemköp

Äppelpaj från Balkan

Lenja Pita är en ljuvlig efterrätt, som en blandning av paj och sockerkaka, och är helt klart värd den lilla arbetsinsatsen. Vi tackar Zeina Mourtada för receptet! 

75 min

Äppelpaj från Balkan

Ingredienser

PAJDEG

  • 5.5 dl
    vetemjöl
  • 1 dl
    socker
  • 2 tsk
    bakpulver
  • 2 tsk
    vaniljsocker
  • 150 g
    smör
  • 2 st
    ägg
  • 1 dl
    naturell yoghurt (flytande eller turkisk)

FYLLNING

  • 1.5 kg
    äpple
  • 15 g
    smör
  • 1 dl
    socker (söta efter smak)
  • 2 tsk
    kanel

Gör så här

1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke.

2. Skär kallt smör i kuber och vänd ner i bunken. Arbeta snabbt ihop allting till smulor, för hand eller i en matberedare.

3. Tillsätt ägg och yoghurt och knåda snabbt ihop allting till en smidig deg. Känns degen för kladdig kan du ta lite mer mjöl, men den får inte bli för torr i konsistensen. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 min.

4. Skala äpplena och riv dem på grova sidan av rivjärnet. Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna. Stek äpplen, kanel och socker i smör under omrörning i ca 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.

5. Värm ugnen till 175°C.

6. Ta ut degen från kylen och dela den i två halvor. Kavla ut ena halvan, inte för tunt, och lägg i en mellanstor form (ca 20×30 cm eller en rund pajform på ca 28 cm). Häll fyllningen i pajskalet.

7. Kavla ut den andra deghalvan och lägg över pajen som ett lock. Nagga hela ovansidan med en gaffel. Baka sedan pajen mitt i ugnen i ca 35 min. Ta ut från ugnen, låt svalna, täck sedan med en bakduk och låt pajen kallna helt.

8. Skär pajen i bitar, pudra florsocker över och servera som den är, eller med glass eller vaniljsås.

15 portioner

Hemköp chat icon