Hemköp

Filippinsk kyckling adobo

”Så fulladdad med smak, och ändå få ingredienser. En perfekt rätt att preppa dagen innan, då kycklingen gärna ska marineras över natten i kylskåpet — eller välj det snabba alternativet” säger Zeina Mourtada.

90 min

Filippinsk kyckling adobo

Ingredienser

  • 4 st
    kycklingklubbor
  • 1 st
    röd eller gul lök, hackad
  • 1 msk
    olja till stekning
  • 1.5 dl
    vatten

MARINAD

  • 1 dl
    japansk soja
  • 0.5 dl
    vitvinsvinäger
  • 6 st
    vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 1 msk
    hela pepparkorn, sichuanpeppar eller svartpeppar
  • 3 st
    lagerblad
  • 2 msk
    rörsocker
  • 1 nypa
    salt

TILL SERVERING

  • 4 port
    ris
  • 1 st
    färsk chili
  • 1 kruka
    koriander eller salladslök till garnering

Gör så här

1. Dela kycklingklubborna tvärs över, lår och ben ska vara för sig. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänta med att smaksätta med salt, det tillsätter du när du tillagar kycklingen. Häll marinaden över kycklingen och låt gärna marineras en stund. Allra godast blir det om kycklingen får marineras i kylen över natten. Om du inte har tid kan du låta den stå i 30 min i rumstemperatur.

2. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Ta ur kycklingen från marinaden och stek den tills den får färg, ca 4–5 min på varje sida. Lägg kycklingen åt sidan.

3. Hacka en lök i tärningar och stek tills den får färg i samma olja som du stekte kycklingen i. Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan, fräs allt snabbt och häll sedan marinaden över kycklingen. Tillsätt ca 1,5 dl vatten och låt kycklingen tillagas under lock i 30 min. Dra sedan bort locket och låt kycklingen koka utan lock i 15 min. Smaka av med salt.

4. Garnera och servera med ris.

4 portioner

Hemköp chat icon