”Saftig laxfilé toppad med krämig sås på tahini, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter, en magisk kombination” säger Zeina Mourtada.
Tips! För att tillaga laxen i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 12–13 min på 185°C.
50 min
24 ingredienser
Köpklart recept för totalt
282,21 kr
1.2 kg
laxfilé (eller laxsida)
1 tsk
spiskummin
1 tsk
cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
0.5 tsk
paprikapulver
1 st
citron, pressad
3 msk
olivolja
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
TAHINISÅS
0.75 dl
ljus tahini (sesampasta)
1 dl
turkisk yoghurt
1 st
vitlöksklyfta, riven
1 st
citron, saften av
0.5 tsk
salt
PERSILJESALLAD
2 dl
persilja, finhackad
1 st
röd paprika, hackad
1 st
röda chili (valfritt), hackade
0.5 st
rödlök, hackad
1 st
citron, saften av
1 msk
sumak (syrlig krydda)
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
GARNERING
1 dl
valnötter, grovhackade (kan ersättas med 1/2 dl pinjenötter)
1 msk
balsamico
1 st
citron, nypressad
1.2 kg
laxfilé (eller laxsida)
1 tsk
spiskummin
1 tsk
cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
0.5 tsk
paprikapulver
1 st
citron, pressad
3 msk
olivolja
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
TAHINISÅS
0.75 dl
ljus tahini (sesampasta)
1 dl
turkisk yoghurt
1 st
vitlöksklyfta, riven
1 st
citron, saften av
0.5 tsk
salt
PERSILJESALLAD
2 dl
persilja, finhackad
1 st
röd paprika, hackad
1 st
röda chili (valfritt), hackade
0.5 st
rödlök, hackad
1 st
citron, saften av
1 msk
sumak (syrlig krydda)
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
GARNERING
1 dl
valnötter, grovhackade (kan ersättas med 1/2 dl pinjenötter)
1 msk
balsamico
1 st
citron, nypressad
Förbered laxen:
1. Lägg laxen i en ugnsform.
2. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen.
3. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå och gotta till sig en stund i rumstemperatur medan du fixar toppingen.
Tahinisås:
4. Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig.
5. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund.
Valnötter:
6. Rosta i någon sekund i en helt torr stekpanna, inte för hårt, då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.
Persiljesallad:
7. Hacka persilja och paprika. Hacka rödlöken i små tärningar. Finhacka chili.
8. Blanda persilja, rödlök, chili, citronsaft, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.
Lax:
9. Värm ugnen till 200 grader (eller airfryern till 185 grader).
10. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15–17 min (eller i airfryern i ca 12–13 min).
11. Ta ut och låt svalna.
12. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Droppa över lite balsamico och citronsaft.
Köpklart recept för totalt
282,21 kr
Köpklart recept för
282,21 kr