Hemköp

Lax med tahinisås, syrlig sallad och nötter

”Saftig laxfilé toppad med krämig sås på tahini, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter, en magisk kombination” säger Zeina Mourtada.

Tips! För att tillaga laxen i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 12–13 min på 185°C.

50 min

Lax med tahinisås, syrlig sallad och nötter

Ingredienser

  • 1.2 kg
    laxfilé (eller laxsida)
  • 1 tsk
    spiskummin
  • 1 tsk
    cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
  • 0.5 tsk
    paprikapulver
  • 1 st
    citron, pressad
  • 3 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

TAHINISÅS

  • 0.75 dl
    ljus tahini (sesampasta)
  • 1 dl
    turkisk yoghurt
  • 1 st
    vitlöksklyfta, riven
  • 1 st
    citron, saften av
  • 0.5 tsk
    salt

PERSILJESALLAD

  • 2 dl
    persilja, finhackad
  • 1 st
    röd paprika, hackad
  • 1 st
    röda chili (valfritt), hackade
  • 0.5 st
    rödlök, hackad
  • 1 st
    citron, saften av
  • 1 msk
    sumak (syrlig krydda)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

GARNERING

  • 1 dl
    valnötter, grovhackade (kan ersättas med 1/2 dl pinjenötter)
  • 1 msk
    balsamico
  • 1 st
    citron, nypressad

Gör så här

Förbered laxen:

1. Lägg laxen i en ugnsform.

2. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen.

3. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå och gotta till sig en stund i rumstemperatur medan du fixar toppingen.

Tahinisås:

4. Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig.

5. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund.

Valnötter:

6. Rosta i någon sekund i en helt torr stekpanna, inte för hårt, då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.

Persiljesallad:

7. Hacka persilja och paprika. Hacka rödlöken i små tärningar. Finhacka chili.

8. Blanda persilja, rödlök, chili, citronsaft, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.

Lax:

9. Värm ugnen till 200 grader (eller airfryern till 185 grader).

10. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15–17 min (eller i airfryern i ca 12–13 min).

11. Ta ut och låt svalna.

12. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Droppa över lite balsamico och citronsaft.

6 portioner

Hemköp chat icon