Lax med tahinisås, syrlig sallad och nötter

”Saftig laxfilé toppad med krämig sås på tahini, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter, en magisk kombination” säger Zeina Mourtada.

Tips! För att tillaga laxen i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 12–13 min på 185°C.

50 min

24 ingredienser


Köpklart recept för totalt

282,21 kr

Lax med tahinisås, syrlig sallad och nötter
  • 1.2 kg

    laxfilé (eller laxsida)

  • 1 tsk

    spiskummin

  • 1 tsk

    cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)

  • 0.5 tsk

    paprikapulver

  • 1 st

    citron, pressad

  • 3 msk

    olivolja

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

TAHINISÅS

  • 0.75 dl

    ljus tahini (sesampasta)

  • 1 dl

    turkisk yoghurt

  • 1 st

    vitlöksklyfta, riven

  • 1 st

    citron, saften av

  • 0.5 tsk

    salt

PERSILJESALLAD

  • 2 dl

    persilja, finhackad

  • 1 st

    röd paprika, hackad

  • 1 st

    röda chili (valfritt), hackade

  • 0.5 st

    rödlök, hackad

  • 1 st

    citron, saften av

  • 1 msk

    sumak (syrlig krydda)

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

GARNERING

  • 1 dl

    valnötter, grovhackade (kan ersättas med 1/2 dl pinjenötter)

  • 1 msk

    balsamico

  • 1 st

    citron, nypressad

Ingredienser

  • 1.2 kg

    laxfilé (eller laxsida)

  • 1 tsk

    spiskummin

  • 1 tsk

    cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)

  • 0.5 tsk

    paprikapulver

  • 1 st

    citron, pressad

  • 3 msk

    olivolja

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

TAHINISÅS

  • 0.75 dl

    ljus tahini (sesampasta)

  • 1 dl

    turkisk yoghurt

  • 1 st

    vitlöksklyfta, riven

  • 1 st

    citron, saften av

  • 0.5 tsk

    salt

PERSILJESALLAD

  • 2 dl

    persilja, finhackad

  • 1 st

    röd paprika, hackad

  • 1 st

    röda chili (valfritt), hackade

  • 0.5 st

    rödlök, hackad

  • 1 st

    citron, saften av

  • 1 msk

    sumak (syrlig krydda)

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

GARNERING

  • 1 dl

    valnötter, grovhackade (kan ersättas med 1/2 dl pinjenötter)

  • 1 msk

    balsamico

  • 1 st

    citron, nypressad

Gör så här

Förbered laxen:

1. Lägg laxen i en ugnsform.

2. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen.

3. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå och gotta till sig en stund i rumstemperatur medan du fixar toppingen.

Tahinisås:

4. Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig.

5. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund.

Valnötter:

6. Rosta i någon sekund i en helt torr stekpanna, inte för hårt, då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.

Persiljesallad:

7. Hacka persilja och paprika. Hacka rödlöken i små tärningar. Finhacka chili.

8. Blanda persilja, rödlök, chili, citronsaft, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.

Lax:

9. Värm ugnen till 200 grader (eller airfryern till 185 grader).

10. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15–17 min (eller i airfryern i ca 12–13 min).

11. Ta ut och låt svalna.

12. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Droppa över lite balsamico och citronsaft.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

282,21 kr

Köpklart recept för

282,21 kr