”Saftig laxfilé toppad med krämig sås på tahini, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter, en magisk kombination” säger Zeina Mourtada.
50 min
TAHINISÅS
PERSILJESALLAD
GARNERING
1. Förbered laxen: Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå och gotta till sig en stund i rumstemperatur medan du fixar toppingen.
2. Tahinisås: Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund.
3. Valnötter: Rosta i någon sekund i en helt torr stekpanna, inte för hårt, då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.
4. Persiljesallad: Hacka persilja och paprika. Hacka rödlöken i små tärningar. Finhacka chili. Blanda persilja, rödlök, chili, citronsaft, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.
5. Värm ugnen till 200 grader. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15–17 min. Ta ut och låt svalna. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Droppa över lite balsamico och citronsaft.
6 portioner