”Saftig laxfilé toppad med krämig sås på tahini, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter, en magisk kombination” säger Zeina Mourtada.
Tips! För att tillaga laxen i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 12–13 min på 185°C.
50 min
TAHINISÅS
PERSILJESALLAD
GARNERING
Förbered laxen:
1. Lägg laxen i en ugnsform.
2. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen.
3. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå och gotta till sig en stund i rumstemperatur medan du fixar toppingen.
Tahinisås:
4. Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig.
5. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund.
Valnötter:
6. Rosta i någon sekund i en helt torr stekpanna, inte för hårt, då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.
Persiljesallad:
7. Hacka persilja och paprika. Hacka rödlöken i små tärningar. Finhacka chili.
8. Blanda persilja, rödlök, chili, citronsaft, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.
Lax:
9. Värm ugnen till 200 grader (eller airfryern till 185 grader).
10. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15–17 min (eller i airfryern i ca 12–13 min).
11. Ta ut och låt svalna.
12. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Droppa över lite balsamico och citronsaft.
6 portioner