Rösti – grundrecept
Rösti, eller råstekta potatisplättar, är den schweiziska motsvarigheten till rårakor, och serveras ofta som ett tillbehör till kött. Riktigt, riktigt gott är det och här finns grundreceptet!
Rösti, råraka eller raggmunk? Den svenska rårakan görs på samma sätt men lite tunnare och är ofta mindre plättar medan röstin är en lite större "pannkaka". Raggmunk är däremot en variant där potatisen blandas med pannkakssmet.
Rösti passar bra med gräddfil, rödlök och rökt lax eller som sidorätt till kött och grönsaker. Här är några fler serveringsförslag:
30 min
4 ingredienser
Köpklart recept för totalt
82,90 kr
800 g
potatis, skalad och råriven (välj en fast och stärkelserik sort som King Edward)
2 msk
smör
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Ingredienser
800 g
potatis, skalad och råriven (välj en fast och stärkelserik sort som King Edward)
2 msk
smör
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Allergiinformation
mjölkprotein och laktos
Gör så här
- Skala potatisen och finriv på ett rivjärn (den klassiska rösti texturen är lite mer finriven).
- Lägg den rivna potatisen i en ren kökshandduk och krama ut så mycket vätska som möjligt. Det ger en krispig rösti.
- Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smöret. När smöret har smält och börjar skumma, tillsätt den rivna potatisen och pressa ner den med en sked eller stekspade och forma en kaka.
- Stek röstin i cirka 10-15 minuter på varje sida, eller tills den är gyllene och krispig.
- Smaka av med salt och peppar, och servera nystekt.
Tips! Om du vill att tillagningen ska gå snabbare kan rösti även göras på kokt potatis för lite snabbare stektid. Vänd ner lite riven ost eller lök i potatisen för extra smak om du vill.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
82,90 kr
Köpklart recept för
82,90 kr